Hlavní obsah

Sýrie zažila mimořádně velké demonstrace

Damašek

Nejmohutnější demonstrace za více než rok protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada zažila v pátek syrská města. Tisíce lidí vyšly do ulic v druhém největším městě země Halabu, bezpečnostní síly se je podle zpráv aktivistů snažily rozehnat s pomocí slzného plynu a ostré střelby.

Foto: Reuters

Protivládní demonstrace u Halábu

Článek

"V Halabu (Aleppu) je skutečné povstání," řekl agentuře AFP místní aktivista Muhammad Halabí.

Město na severu země zůstávalo v prvních měsících protivládních nepokojů stranou. Později začaly protirežimní nálady sílit i v tomto hospodářském centru na severu země a vyhrotily se po brutálním zákroku armády ve studentských kolejích, při němž bylo 3. května zabito šest studentů. Halabská univerzita kvůli incidentu přerušila výuku.

Před branami univerzity demonstrovalo už ve čtvrtek za přítomnosti pozorovatelů OSN kolem 15 000 studentů. Jejich protest rozprášily bezpečnostní síly. Ještě větší počet demonstrantů ale vyšel do ulic v pátek, kde skandovali: „Univerzita revoluce“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Protivládní demonstrace se podle opozičních činitelů konaly na řadě míst po celé zemi pod heslem "Pocta pro hrdiny z Halabské univerzity". Největší byly v Damašku, v Homsu a v Idlíbu. Na předměstích Damašku a v centru města Hamá policisté zahájili střelbu do lidí. Několik jich bylo zraněno.

Podle expertů je ovládnutí Halabu klíčové pro ovládnutí Sýrie.

Demonstrace se konala také v Dajr az-Zauru. "Chceme svobodu, ať už ji ty chceš, nebo ne, Bašáre, ty vrahu lidstva," skandovali demonstranti. Státní televize informovala, že v tomto městě policisté zmařili atentát, uvedla BBC. V autě nalezli 600 kg těžkou bombu.

Exploze podobně mohutné bomby si na předměstí Damašku vyžádala přes padesát obětí. [celá zpráva]

I generální tajemník OSN Pan Ki-mun se přiklonil k názoru, že šlo o útok Al-Káidy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám