Hlavní obsah

Atentáty na syrskou tajnou službu si vyžádaly 55 obětí

Damašek
Aktualizováno

Na 55 mrtvých stoupl počet obětí dvou čtvrtečních pumových atentátů v syrském Damašku, jejichž terčem bylo sídlo tajné služby. Zraněných je už 372. Vláda z útoku obvinila vzbouřence. Na místo atentátu se vydal šéf monitorovací mise OSN generál Robert Mood, který vyzval k ukončení násilí.

Foto: Sana, Reuters

Hořící auta po atentátu v Damašku

Článek

Počet obětí oproti prvotním informacím stoupl, původně se mluvilo o 29 mrtvých. Podle ministerstva zdravotnictví záchranáři na místě shromáždili "osm pytlů lidských ostatků".

První nálož vybuchla na předměstí Kazáz před 08:00 místního času (6:50 SELČ) v době, kdy lidé mířili do práce a děti do školy. Krátce poté, kdy na místo přijely sanitky, vybuchla na silnici druhá, mnohem silnější nálož.

Foto: ČTK/AP

Syrští hasiči u vraku auta zničeného výbuchem

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Kráter po výbuchu na silnici v Damašku

Na silnici je velký kráter. Okolo něj jsou desítky zničených a vyhořelých aut, v nichž jsou zaklíněny zuhelnatělé lidské ostatky. Podél silnice ležela mrtvá těla a spadlé stromy.

Nálož vybuchla před desetipatrovým sídlem vojenské rozvědky, kde je i její velitelství a oddělení pro boj s terorismem, které se podílí na potlačování více než rok trvajících protestů. Zničena byla menší budova v komplexu, kde sídlí vojenská kontrarozvědka.

Režim prezidenta Bašára Asada označil exploze za "teroristické atentáty". Hlavní opoziční koalice Syrská národní rada (SNC) naproti tomu prohlásila, že právě režim stojí za těmito útoky.

Foto: Sana, Reuters

Lidé odvádějí zraněného.

Foto: ČTK/AP

Auta hořící po výbuchu bomby

"Režim páchá tyto útoky, aby vyslal dva vzkazy: jeden mezinárodním pozorovatelům, že jsou v nebezpečí, druhý pro potvrzení svých obvinění, že v Sýrii působí ozbrojené skupiny a Al-Káida," řekl agentuře AFP člen výkonného výboru SNC Sámir Načár.

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Budovy poškozené výbuchem

Výbuch zastínil noční bombardování města Homs, které bylo podle opozice nejsilnější od uzavření příměří. Pozorovatelé OSN se ve měste snaží udržet příměří, podle BBC je to ale nemožné, protože ho porušují opakovaně obě strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám