Hlavní obsah

Sýrie se rozpadá stále rychleji, varoval Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Ankara/Moskva

Americký prezident Barack Obama v úterý varoval, že bez spolupráce Ruska a USA se Sýrie rychle rozpadá. Mírové rozhovory v Ženevě váznou, protože vládní delegace trvá na tom, že širokou vládu národní jednoty povede Bašár Asad. Opozice požaduje jeho odchod a hrozí, že kvůli požadavku vládní delegace odejde z jednání. Úterní nálety v syrské provincii Idlíb si vyžádaly 44 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrský Homs a Idlíb se ocitly pod palbouVideo: Reuters

 
Článek

Obama řekl v rozhovoru pro stanici CBS, že se vývoji v Sýrii věnoval v pondělním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Telefonát souvisel s tím, že vidíme mnohem rychlejší rozpad.“

„Pokud se Spojené státy a Rusko neshodnou na udržení Sýrie a na vytýčení politického řešení a přechodu, pak bychom se mohli ocitnout v situaci, kde jsme byli před třemi čtyřmi týdny. To by nesloužilo našim zájmům,“ varoval Obama.

Rusko v úterý oznámilo, že pokračování rozhovorů jednoznačně podporuje. ”Je potřeba pokračovat v tomto dialogu a dodržovat příměří,” uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Spor o osud Asada

Americký prezident zdůraznil, že překážkou je právě osud Bašára Asada: „Rusko je velmi oddáno udržení struktury syrského státu. Neustále narážíme - a to platí už šest let - na to, že Putin trvá na tom, že nemůže jednostranně podpořit odstranění Asada.“ Putin opakovaně říká, že to je otázkou syrského lidu.

Syrská vládní delegace na mírových jednáních v Ženevě trvá, že v přechodném období povede širokou vládu dál prezident Bašár Asad.  V rozhovoru s libanonskou televizní stanicí to uvedl hlavní syrský vládní vyjednávač Bašár Džaafarí. Jednat o budoucím osudu prezidenta Bašára Asada odmítá. „Tato záležitost nespadá pod jurisdikci Ženevy. Je to syrsko-syrská záležitost,“ řekl Džaafarí.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Civilisté v dešti v halabské čtvrti Sajf ad-Dawla držené rebely

Opozice tato slova kritizovala a odmítá dál jednat. V pondělí požádala OSN o přerušení rozhovorů, dokud Asadova vláda ”neprojeví skutečnou vůli po politických změnách”. Šéf syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb oznámil, že v úterý opustí Ženevu. Odjedou prý i další Syřané.

Podle syrského opozičního představitele George Sabry budou moci být rozhovory znovu zahájeny, jakmile ”bude upraven směr, kterým se vyjednávání ubírají”. Velké výhrady má opozice podle Sabry i vůči Američanům, kteří prý chtějí, aby rozhovory pokračovaly ”bez toho, že my bychom něčeho podstatného dosáhli”.

Třetí kolo mírových rozhovorů začalo ve Švýcarsku minulý týden, obě strany spolu dosud jednaly nepřímo přes zmocněnce OSN Staffana de Misturu.

Střety sílí

Rijád Hidžáb v úterý vyzval mezinárodní pozorovatele, aby monitorovali dodržování příměří v Sýrii. Rada bezpečnosti OSN by podle něj měla tvrdě zasáhnout proti těm, kteří klid zbraní porušují.

Opozice obviňuje vládu, že nedodržuje příměří trvající od konce února. Porušila ho prý nejméně 2000krát.

Foto: SANA, Reuters

Trosky v osvobozeném Karjatajnu

Oběti při náletu

Nejméně 44 obětí z řad civilistů, včetně dvou dětí, si vyžádaly úterý nálety nejspíše syrského vládního letectva na tržiště v provincii Idlíb, kterou ovládá z velké části radikální skupina Fronta an-Nusra, napojená na teroristickou organizaci Al-Káida. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na exilovou organizaci SOHR, která konflikt v zemi monitoruje.

Hidžáb si stěžoval, že povstalci během příměří nedostali od svých spojenců žádné zásoby zbraní ani munice. Syrská vláda přitom pomoc od svých spojenců podle něj neustále dostává. ”Budeme bojovat bez ohledu na cokoli. Budeme bojovat klidně jen kameny a nevzdáme se,” dodal.

Ostřelování Turecka

Na turecké pohraniční město Kilis v úterý dopadly další tři rakety vypálení ze Sýrie. Zasáhly střechu, která vzplála, koupelnu v mešitě a hřbitov.

Při podobném útoku v pondělí zahynulo pět Syřanů, kteří do Turecka uprchli.

Podobným útokům čelí Kilis více než týden. Podle Ankary je podniká Islámský stát, uvedla televize ABC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám