Hlavní obsah

Sýrie nesplnila turecké ultimátum, Erdogan chce ovládnout vzdušný prostor na Idlibem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu opět hrozil sousední Sýrii. Stěžoval si, že Damašek nesplnil ultimátum, které mu dal na stažení armády v provincii Idlib. Erdogan uvedl, že Turecko spor okolo Idlibu brzo vyřeší a získá přístup do tamního vzdušného prostoru, který aktuálně kontroluje Rusko, napsal list Hürriyet. Prezident však neuvedl, jak toho chce dosáhnout.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu k poslaneckému klubu AKP

Článek

„Ultimátum, které jsme dali těm, kdo obklíčili naše pozorovatelny (v Idlibu), vypršelo. Naším požadavkem je, aby se režim stáhl za hranice stanovené v dohodě ze Soči (z roku 2018), tedy za naše pozorovací stanoviště,“ řekl Erdogan při projevu k poslancům své strany AKP.

„Plánujeme osvobodit z obklíčení naše pozorovací stanoviště do konce tohoto měsíce,“ dodal.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Zopakoval, že nadále platí další ultimátum, že se za hranice stanovené dohodou ze Soči musí syrské vládní síly stáhnout do konce února, jinak je tam Turecko samo zatlačí: „V Idlibu neustoupíme ani o píď a jistě zatlačíme režimní síly na hranici (stanovenou v Soči). Jsme plni odhodlání.“

Erdogan tedy požaduje stažení ještě před jednáním o Sýrii s Ruskem, Německem a Francií, které je naplánováno na 5. března.

Erdogan chce s Rusy, Němci a Francouzi jednat o Sýrii

Blízký a Střední východ

„Největší problém, který máme, je že nemůžeme použít vzdušný prostor (nad Idlibem). Doufejme, že brzo najdeme jeho řešení,“ doplnil turecký prezident k akci, jež má zatlačit syrské vládní síly, aby měli Turci pod kontrolou dálnici M5, klíčovou spojnici mezi Damaškem a Aleppem. Syrští vojáci přitom z území vyhnali vzbouřence, mezi nimiž jemnoho radikálů.

Právě kvůli ovládnutí vzdušného prostoru Turecko požádalo Spojené státy, aby na jihu země dislokovaly dvě baterie raket Patriot.

Ve strachu z Rusů žádají Turci po Američanech rakety Patriot

Blízký a Střední východ

Syrské vládní síly se nestahují, syrská tisková agentura SANA zveřejnila další videa z nedávno osvobozených obcí, ale neinformovala o žádné nové osvobozené vesnici. Agentura AP s odvoláním na místní zdroje uvedla, že vládní síly v uplynulých 24 hodinách v Idlibu zasáhly řadu civilních cílů včetně osmi škol, tří klinik a několika přístřešků, kam se lidé uchýlili před bombardováním.

Turecko poslední AP za poslední měsíc ztratilo v Sýrii už 16 svých vojáků. Nejméně dva zahynuli při ruském náletu.

Podle sdělení SANA Turecko odřízlo už před třemi dny od dodávek vody Hasaku a Tall Tamr na východě Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám