Hlavní obsah

Spojené státy zakázaly civilní lety nad Perským a Ománským zálivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Federální úřad pro leteckou dopravu v USA (FAA) vydal v noci na pátek zákaz letů dopravních letadel amerických aerolinek nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi USA a Íránem. Lety nad Íránem zrušily i aerolinky, které nejsou z USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon zveřejnil video, na kterém stoupá kouř z dronu sestřeleného ÍránemVideo: Reuters

 
Článek

FAA ve svém rozhodnutí uvádí, že ve chvíli sestřelení amerického dronu, který může létat ve výšce až 18 kilometrů, bylo nejbližší civilní letadlo ve vzdálenosti zhruba 80 kilometrů.

„Ve chvíli sestřelení bylo v té oblasti mnoho civilních letadel,“ sdělil FAA. Úřad je znepokojen napětím a vojenskou aktivitou v blízkosti civilních linek a také ochotou Íránu použít střely dlouhého doletu v mezinárodním vzdušném prostoru bez varování.

Opatření se týká oblasti pod kontrolou íránských dispečerů. Nemělo by tedy zabránit využití velkých leteckých přístavů, jako je ten v Dubaji.

Spojené státy tvrdí, že špionážní bezpilotní letoun RQ-4C byl sestřelen nad mezinárodními vodami, Írán ale tvrdí, že letěl nad jeho územím v provincii Hormuzgán. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Místo, kde byl sestřelen dron RQ-4C podle amerických údajů. Vyznačeno je místo sestřelu a teritoriální vody Íránu a Ománu

Americká společnost United Airlines už zrušila lety z Newarku do indické Bombaje a zpět, jejichž trasa vede íránským vzdušným prostorem. Mluvčí společnosti oznámil, že lidé, kteří měli letenky z Bombaje do Newarku, si budou moci zamluvit náhradní lety.

Nařízením se řídí i aerolinky z dalších zemí

Rozhodnutí FAA se netýká leteckých společností mimo USA, avšak řídí se jím i aerolinky z dalších zemí. Mluvčí skupiny Air France-KLM sdělil, že letadla se budou vyhýbat trasám nad částí Íránu a že jde o preventivní opatření. Totéž oznámila i nizozemská stanice NOS, podle níž se společnost KLM rozhodla změnit trasy v závislosti na rozhodnutí FAA.

Německá Lufthansa oznámila, že její letadla přestala létat nad částí íránského území. Její mluvčí řekl, že letadla Lufthansy nepoužívají trasu nad Hormuzským průlivem od 20. června, ale že Lufthansa stále zajišťuje spojení s Teheránem.

Australská společnost Qantas sdělila, že její stroje zajišťující spojení na Blízkém východě se budou vyhýbat přeletům Hormuzského průlivu a Ománského zálivu. Znamená to úpravu trasy linek mezi Austrálií a Londýnem.

Společnost British Airways se rozhodla řídit doporučením FAA a bude se íránskému prostoru vyhýbat. Spoje budou zajištěny náhradními trasami. Rovněž Malaysia Airlines nebudou používat trasu nad Íránem, která se využívala při letech z Kuala Lumpuru do Londýna, Džiddy a Medíny.

Reklama

Související články

Írán překročí limity na uran

Teherán překročí limit na obohacený uran, který mu stanoví mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. Chystá se také obohacovat na vyšší než povolenou...

Výběr článků

Načítám