Hlavní obsah

Spojenci v syrské Rakce bombardují i civilisty, za týden jich zabili 167

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Nejméně 42 civilistů bylo zabito při pondělních náletech mezinárodní koalice v čele s USA na místě ovládaném Islámským státem (IS) v syrské Rakce. Uvedla to syrská exilová organizace SOHR, podle níž je mezi oběťmi 19 dětí a 12 žen. Celkový počet obětí spojenců za poslední týden se podle ní šplhá ke dvěma stům.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Článek

„Počty obětí jsou vysoké, protože vzdušné útoky dopadají na čtvrti v centru města, které jsou plné civilistů. Jsou tam domy plné civilistů, kteří se snaží dostat pryč od frontových linií, a koaliční útoky cílí na každou budovu, kde je zaznamenán nějaký pohyb IS,“ řekl agentuře AFP Ramí Abdar Rahmán.

Podle něj bylo už při nedělních náletech zabito 27 civilistů a celkový počet civilních obětí za poslední týden je 167.

OSN odhaduje, že ve městě, na které s podporou USA a koalice útočí spojené kurdsko-arabské síly, uvázlo až 25 000 strádajících civilistů. Jan Egeland, jenž za OSN v Sýrii koordinuje humanitární pomoc, uvedl, že Rakka je nyní „nejhorším místem“ v zemi.

Konflikt v Sýrii trvá šest let. O život v něm přišlo více než 330 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Půlka Rakky je osvobozena

Syrské demokratické síly (SDF), jejichž jádro tvoří kurdské milice YPG, svedly ve středu tvrdé boje v hlavním městě samozvaného Islámského státu (IS) Rakce....

Výběr článků

Načítám