Hlavní obsah

Soud v Pákistánu nařídil propustit vraha novináře Pearla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Soud pákistánské provincie Sindh nařídil propustit z vězení muže odsouzeného původně k trestu smrti za vraždu amerického novináře listu Wall Street journal Daniela Pearla. Oznámila to dnes agentura AP.

Foto: ČTK

Otec zvražděného novináře Daniela Pearla (na fotce) Judea Pearl.

Článek

Novinář byl brutálně zavražděn v roce 2002 a k trestu smrti byl za to odsouzen Brit pákistánského původu Chálid Umar Šajch; další tři lidé dostali doživotní tresty.

Proces ale ještě neskočil, podle AP nejvyšší soud v Sindhu letos obvinění z vraždy odvolal a nařídil propuštění Šajcha a dvou dalších odsouzených. Pearlova rodina a pákistánská vláda se proti tomu ale odvolaly a odvolací řízení ještě neskončilo. Pokračovat má 5. ledna.

Pákistánského exprezidenta Mušarafa odsoudili k trestu smrti

Svět

Podle dnešního soudního rozhodnutí má být skupina zapsaná na seznam lidí, kteří nesmějí z Pákistánu odcestovat. „Ti muži hnili ve vězení 18 let, aniž spáchali zločin," uvedl dnes předseda soudu.

V září soud rozhodl, že Šajch má zůstat po dobu odvolacího řízení ve vazbě, což ale dnešní soudní rozhodnutí ruší. Šajchův právník vyzval k okamžitému propuštění svého mandanta.

Pearl byl investigativní novinář, který pátral po muslimských skupinách napojených na teroristickou síť Al-Káida, která stála za teroristickými útoky z 11. září 2001 na USA. Umar Šajch se narodil v Londýně, kde studoval a nedokončil studia ekonomie.

Pákistán zrušil zákaz TikToku, síť bude moderovat obsah

Internet a PC

V roce 1993 podstoupil teroristický výcvik a v roce 1994 byl zatčen v Indii pro obvinění z únosu čtyř turistů. Indie jej pak byla nucena propustit na svobodu po únosu indického civilního letadla islámskými extremisty v roce 1999.

Reklama

Výběr článků

Načítám