Hlavní obsah

Šéf NATO volá po usmíření s Tálibánem

PAŘÍŽ/BRUSEL/KÁBUL

Pro úspěšné završení mise v Afghánistánu je podle generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera nutné dosáhnout usmíření znepřátelených afghánských skupin včetně radikálního Tálibánu. Uvedl to v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a afghánský president Hámid Karzái

Článek

"V každém konfliktu je v určitém stadiu nutný proces usmíření,“ uvedl šéf aliance, ale podmínil takováto jednání změnou přístupu Tálibánu. "Nevyjednává se s lidmi, kteří stínají zajatce, zapalují školy a organizují sebevražedné útoky, ale podle mne je proces usmíření nevyhnutelný. Nemám informace o tom, že USA jsou proti takovému procesu. Řídit ho ale musejí Afghánci," řekl šéf aliance.

Není to první zmínka o tom, že je nutná dohoda s Tálibánem. V prosinci se objevily informace, že britské tajné služby během léta začaly jednat s Tálibánem. O šesti schůzkách agentů informoval v prosinci britský list Daily Telegraph, mluvčí britského ministerstva zahraničí to nekomentoval. Kvůli údajnému jednání s Tálibánem byli také v prosinci vyhoštěni z Afghánistánu britský zaměstnanec OSN Mervyn Patterson vysoký představitel EU, Ir Michael Semple. Kábulská vláda s Tálibánem jednat nechce.

Boje na jihu nepolevují

Jaap de Hoop Scheffer nedávno navštívil jih Afghánistánu, kde zuří hlavní boje. Vyzval spojence k posílení tamních mezinárodních jednotek o síle asi 50 000 mužů pod velením NATO. Vyjádřil naději, že na dubnovém summitu aliance v Bukurešti přislíbí další státy vyslat posily.

V úterý Francie rozhodla, že vyšle na jih země do Kandaháru 1000 vojáků, kteří podpoří 2500 kanadských vojáků čelících velkému tlaku ze strany Tálibánu. Kanaďani nedávno pohrozili, že se stáhnou, pokud nedostanou podporu.

Boje s Tálibánem se během posledních dvou let značně přiostřily Zatím nejkrvavějším obdobím konfliktu se stal loňský rok, kdy násilnosti připravily o život 6500 lidí, z toho 222 příslušníků mezinárodních sil. V letošním roce zatím v Afghánistánu zahynulo 21 zahraničních vojáků.

Nejtragičtější atentáty v Afghánistánu do února 2008

9. srpna 2002 - Nejméně 25 lidí zahynulo při výbuchu bomby zřejmě nastražené v automobilu v sídle stavební firmy nedaleko města Dželálábád na východě.

5. září 2002 - Výbuch bomby v automobilu v centru Kábulu: 30 mrtvých; neúspěšný pokus o atentát na prezidenta Hamída Karzáího v Kandaháru.

13. srpna 2003 - Výbuch bomby v automobilu v jižní provincii Hílmand: 17 mrtvých.  

6. ledna 2004 - Nejméně 15 osob přišlo o život při explozi bomby u školy v Kandaháru na jihu země.

16. ledna 2006 - Sebevražedný útok ve městě Spínbuldak u hranic s Pákistánem: 20 mrtvých.

3. srpna 2006 - Série výbuchů v Kandaháru na jihu země: 21 mrtvých.

28. srpna 2006 - Sedmnáct lidí zahynulo při explozi na zaplněném tržišti v jižní provincii Hílmand.

8. září 2006 - Sebevražedný pumový útok poblíž velvyslanectví Spojených států v centru metropole Kábulu: 16 mrtvých, včetně dvou amerických vojáků.

27. února 2007 - Sebevražedný atentátník zabil u americké vojenské základny v Bagrámu severně od Kábulu 24 lidí, mezi nimi i amerického a jihokorejského vojáka. Na základně nocoval americký viceprezident Dick Cheney, který vyvázl nezraněn.

17. června 2007 - Pumový atentát na policejní autobus v Kábulu: nejméně 35 lidí přišlo o život a 35 dalších bylo zraněno.

6. listopadu 2007 - Nejméně 75 lidí zahynulo při sebevražedném atentátu namířeného proti poslanecké delegaci ve městě Púli Chumrí v severní provincii Bahglán.

17. února 2008 - Nejkrvavější atentát v zemi. V jihoafghánském Kandaháru při něm zemřelo na 80 lidí a 40 dalších bylo zraněno.

Počet v úterý narostl dva zabité Poláky, kteří zahynuli v provincii Paktika při explozi miny, na kterou najel první vůz v koloně. Třetí Polák byl zraněn. Ve středu se neznámí útočníci pokusili raketami zabít afghánského ministra vnitra.

Reklama

Související články

Britové tajně jednali s Tálibánem

Afghánistán chce do čtvrtka vyhostit dva vysoké evropské představitele v zemi, neboť údajně jednali s Tálibánem. Jedním je britský zaměstnanec OSN Mervyn...

Výběr článků

Načítám