Hlavní obsah

Saúdská Arábie se chystá přiznat zabití novináře, tvrdí zdroj CNN

Rijád

Saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl zabit při výslechu na saúdském konzulátu v Istanbulu. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to oznámila zpravodajská stanice CNN. Podle jednoho zdroje se prý připravuje zpráva, v níž Rijád přizná, že Chášakdží zemřel při výslechu, který se vyvinul špatně. Text prý ještě není definitivní a může být změněn.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Džamál Chášakdží

Článek

Další zdroj americké stanici sdělil, že ve zprávě se přizná, že operace byla provedena bez povolení a že ti, kdo do ní byli zapojeni, ponesou odpovědnost.

Chášakdží je pohřešován od své návštěvy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, kam přišel 2. října, aby získal dokumenty kvůli plánovanému sňatku.

Podle tureckých činitelů a novinářovy snoubenky, která čekala venku, muž z konzulátu již nevyšel, napsala agentura Reuters.

Bezpečnostní kamery zachytily příchod saúdského novináře i následný pohyb agentůVideo: Novinky/Reuters

Saúdové tvrdili, že s jeho zmizením nemají nic společného, čelí však stále více obviněním. Hovoří se o tom, že novinář je po smrti.

Nahrávka z chytrých hodinek

Provládní turecký list Daily Sabah v sobotu napsal, že nahrávka z Chášakdžího chytrých hodinek Apple Watch naznačuje, že muž byl mučen a zabit. „Momenty, kdy byl Chášakdží vyslýchán, mučen a zavražděn, byly nahrány do paměti Apple Watch,” uvedl deník s odkazem na důvěryhodné zdroje z tajných služeb.

Hodinky, které měl novinář při vstupu na úřad na ruce, byly propojeny s jeho telefonem, který nechal u své přítelkyně. Saúdskoarabští agenti, kteří Chášakdžího podle deníku Daily Sabah zabili, si údajně spuštěného nahrávání na hodinkách všimli až po vraždě s tím, že pak použili jeho prst k odemčení zařízení a k vymazání části dat. Nevymazali ale podle deníku vše a záznamy nakonec turecké úřady v telefonu našly.

Saúdskoarabský konzulát v Istanbulu kvůli vraždě opozičního novináře v pondělí večer prohledali saúdští a turečtí policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám