Hlavní obsah

Rusové v Sýrii zajišťují světovou rovnováhu, řekl Asad. Chce je tam i nadále

Damašek

Ruské vojenské základny jsou v Sýrii nezbytné k zachování geopolitické rovnováhy ve světě. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to prohlásil syrský prezident Bašár Asad a dodal, že proto bude vojenskou pomoc žádat i poté, co se bezpečnostní situace v Sýrii stabilizuje.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Vojenské základny (v Sýrii) jsou nezbytné pro nás, pro vás i pro rovnováhu ve světě. Taková je pravda, ať už s tím souhlasíme, nebo ne. V dané chvíli je to nevyhnutelné,“ řekl Asad ruské tiskové agentuře.

Prohlásil také, že by byly mnohé země radši, kdyby syrská armáda v bojích prohrávala, protože by to podle nich přinutilo Damašek k ústupkům. Asad ale považuje za větší přínos případnému míru právě fakt, že armáda postupuje.

Asad je v úžasné formě a směje se Západu

Rozhovor se syrským prezidentem vedl generální ředitel RIA Novosti Dmitrij Kiseljov, který pak ruské televizi řekl, že je syrský prezident „v úžasné formě".

"Je povzbuzen vítězstvím své armády a dobytím Palmýry,“ dodal.

„Hovoří ironicky o západních politicích, protože prý vypadají, že spolkli jazyk a této události si nevšimli," řekl Kiseljov. Asad je podle něj připraven na politické přechodné období a staví se k tomu "odpovědně a tvořivě".

Válka za 200 miliard dolarů

Syrský prezident v rozhovoru pro agenturu prozradil i to, že občanská válka zuřící v zemi od roku 2011, vyšla státní pokladnu už na více než 200 miliard dolarů (4,8 biliónu korun).

Rusko vyslalo své vojáky do Sýrie loni v září. Letos v březnu část kontingentu stáhlo, ale s tím, že bude-li to třeba, ruské síly se do Sýrie vrátí. [celá zpráva]

Jednání v Ženevě

V lednu byly pod patronací OSN v Ženevě zahájeny mírové rozhovory o urovnání situace v Sýrii, k dohodě ale zatím nevedly.

Po neúspěšném prvním kole se v březnu konalo kolo druhé a třetí má následovat v dubnu. Vyjednává se o přechodné vládě, která by měla Sýrii přivést k nové ústavě a volbám.

Sestavit přechodnou vládu podle syrského prezidenta nebude obtížné. Měly by v ní prý být "zastoupeny tři složky - opozice, nezávislí a síly loajální Damašku".

Právě budoucí Asadova role v novém kabinetu je však velkým sporem při jednáních mezi opozicí a vládou v Damašku. Zatímco vládní delegace odmítá o Asadově odstoupení vůbec jednat, opozice ho už v přechodné vládě nechce.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám