Hlavní obsah

Asadova armáda dobyla baštu povstalců, pomohli Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syrská armáda dobyla město Rabíja - poslední baštu protivládních povstalců v provincii Látakíja na západě země. Uvedla to tamní státní televize. Vzbouřenci město drželi čtyři roky. Provincie Látakíja je domovinou menšiny alávitů, ke které patří i prezident Bašár Asad.

Foto: Reuters

Ofenzíva syrské armády v provincii Látakíja

Článek

Při ovládnutí Rabíje sehrály klíčovou roli ruské nálety a podíl ruských důstojníků, kteří se částečně podíleli i na pozemní operaci, uvedla syrská exilová organizace SOHR.

Jednotky věrné vládě Bašára Asada město před závěrečným útokem obklíčily.

„V posledních 48 hodinách město obklíčily ze třech stran, z jihu, západu a severu. Dobyly (při tom) dvacet vesnic,” uvedl šéf SOHR Rámí Abdel Rahmán.

Ruské letecké útoky hrály „zásadní roli“ dodal Rahmán podle agentury AFP.

Rabíja byla v rukou povstalců od roku 2012 a hlavní slovo zde měly milice etnických Turkmenů a Fronta an-Nusra, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

„Je to v oblasti severní Látakíje druhá nejdůležitější základna povstalců,” uvedl šéf SOHR, který rovněž připomněl, že klíčovou opoziční baštu - město Salma, jež drželi povstalci od roku 2012 - dobyly vládní jednotky už 12. ledna.

Vláda si tím prý upevnila své postavení v provincii, která je domovem vládnoucích alávitů, k nimž patří i prezident Bašár Asad. Zároveň je nyní schopná zablokovat povstalci využívané zásobovací trasy z Turecka na sever Sýrie a zabránit jim v ostřelování správního střediska provincie, přístavu Látakíja.

Civilní oběti náletů

Při sobotních náletech, které podle SOHR rovněž provedlo Rusko, zemřelo podle nové bilance ve městě Chašam nedaleko Dajr az-Zauru nejméně 63 civilistů.

Zemřelo i devět dětí. Během uplynulých dvou dní letouny útočily i ve městě Rakka, které je hlavní základnou radikálů takzvaného Islámského státu v Sýrii, zemřelo tam 44 lidí.

Ruské letectvo se účastní bojů v Sýrii od konce loňského září. I díky němu se syrské armádě podařilo dobýt podle ruských a syrských zdrojů 250 vesnic a měst.

Rusové tvrdí, že se zaměřují na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) a další extremisty, západní koalice a část syrské opozice ale poukazují na to, že ruské nálety ničí také tu část opozice, s níž Západ spolupracuje.

Žádné ústupky

Vysoký činitel režimu Bašára Asada Hilál Hilál dal podle agentury AP najevo, že vláda vzhledem k bojovým úspěchům v posledních dnech nemíní při nadcházejících jednáních dělat žádné další ústupky.

„Nebudeme dnes dávat to, co jsme nedali v posledních pěti letech,” prohlásil Hilál, když v sobotu navečer navštívil jednotky v oblastech u Damašku, z nichž nedávno armáda vytlačila povstalce.

Své výroky Hilál pronesl před plánovanými rozhovory v Ženevě mezi zástupci syrské vlády a opozice, jež by mohly přinést ukončení konfliktu, který trvá už téměř pět let a vyžádal si více než 250 000 mrtvých.

Rozhovory by měly začít v pondělí, ale počítá se se zpožděním kvůli trvajícím neshodám stran. Opozice žádá odchod Asada, ale prezident je ochoten odejít jen na základě hlasování Syřanů.

Reklama

Související články

V Sýrii byl zabit další z velitelů an-Nusry

Neznámí ozbrojenci ve středu na severozápadě Sýrie zastřelili místního vůdce syrské odnože teroristické sítě Al-Káida. S odvoláním na opoziční aktivisty ze...

Výběr článků

Načítám