Hlavní obsah

Rusové slib nesplnili a se zbraněmi dopluli do Sýrie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Posádka ruské lodi MV Chariot, která byla na Kypru přistižena s nebezpečným nákladem údajně až 60 tun zbraní pro syrský režim, nesplnila slib, že změní kurs a do Sýrie nepopluje. Ve čtvrtek to oznámil list Hürriyet s odkazem na turecké námořnictvo, podle něhož plavidlo už dorazilo do syrského přístavu Tartus.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď podle tureckého námořnictva už dorazila do syrského Tartusu.

Článek

„Turecké námořnictvo má zprávu, že ruská loď MV Chariot dorazila do syrského přístavu,“ potvrdil zástupce tureckého ministerstva zahraničí Selcuk Unal. Rusko má ještě ze sovětské éry námořní základnu u Tartusu, která je také její jediná ve středomořském regionu.

Nákladní loď Chariot, plující pod vlajkou Svatého Vincence a Grenadiny, byla na cestě ze Sankt Petěrburku do syrské Lakatíje, když ji cestou zaskočila bouře a musela zakotvit v kyperském Limassolu. Tamní úřady zjistily, že na palubě je nebezpečný náklad. Média uvedla, že na lodi je 35 až 60 tun zbraní pro režim v Sýrii, kde zuří občanská válka.

Také ruské ministerstvo potvrdilo, že na palubě je „nebezpečný náklad“, ale dále to odmítlo upřesnit, napsala agentura RIA Novosti. Odesílatelem byla státní zbrojovka Rosoboronexport.

Kypřané loď pustili znovu na moře poté, co Rusové slíbili, že změní kurs a s lodí do Sýrie nepoplují, jak potvrdil mluvčí kyperské vlády. [celá zpráva]

Rusko zásobuje syrský režim zbraněmi i municí

Rusko zůstává jedním z mála spojenců syrského režimu, ačkoliv prezident Dmitrij Medvěděv varoval hlavu Sýrie Bašára Asada, že půjde-li silou proti vlastnímu lidu, špatně skončí. Moskva nepodpořila rezoluci o Sýrii v Radě bezpečnosti OSN a v létě do oblasti vyšle svoji válečnou loď.

Podle Washingtonu Rusko dál Damašku dodává vojenskou techniku a zbraně. Totéž tvrdil ve svém čtvrtečním vydání i ruský deník Vedomosti. Zástupce Rosoboronexportu listu potvrdil, že vojenská spolupráce se Sýrií na základě rozhodnutí ruských úřadů pokračuje, uvedla ČTK.

Vojenský expert Konstantin Makijenko ruskému deníku řekl, že podle jeho názoru kauzu s lodí zosnovaly západní země, aby Moskvu dotlačily ke změně postoje v Radě bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám