Hlavní obsah

Rusko poprvé připustilo vybudování letecké základny v Sýrii, tanky už tam má

– Washington/Moskva • Aktualizováno

Ruský generální štáb ve středu poprvé otevřeně připustil možnost vybudování ruské letecké základny v Sýrii. Zástupce náčelníka generálního štábu Nikolaj Bogdanovskij agentuře TASS řekl, že podobný krok nevylučuje. Z přípravy na otevření základny v syrské Latakíji podezírá ruskou armádu americký Pentagon. List New York Times uvedl v pondělí s odvoláním na analytiky, že Rusko poslalo do Sýrie moderní tanky T-90 a houfnice.

Foto: Profimedia.cz

Ruský antonov na letišti v syrské Latakíji

Článek

Bogdanovskij při návštěvě Novosibirsku nevyloučil, že v budoucnu ruská letecká základna v Sýrii vznikne: „Zatím takové plány nemáme. Ale stát se může všechno.“ Rusko má dlouhou dobu v Sýrii námořní základnu v nedalekém přístavu Tartus, kterou dosud využívalo spíš jako servisní a logistické centrum.

Pentagon tvrdí, že Rusové hodlají zřídit leteckou základnu u města Latakíja, které zůstává baštou syrského prezidenta Bašára Asada. K tomuto závěru je vedou zvýšené ruské dodávky do Sýrie i pohyb ruských sil mezi Tartem a Latakíjou zachycené na satelitních záběrech. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moderní ruské zbraně na ruském veletrhu RAE Video: Reuters

Američtí vojenští specialisté analyzující snímky a další zdroje uvedli, že Rusko má v Sýrii půl tuctu tanků T-90, které jsou hlavní zbraní ruských tankových sil. Dále zaznamenali 15 houfnic, 35 obrněných transportérů a dvě stě příslušníků námořní pěchoty. U letiště v Latakíji jsou kasárna pro 1500 vojáků.

Dodávky zbraní ve středu opět potvrdil předseda Státní dumy Sergej Naryškin, když zdůraznil, že hlavní tíhu bojů s Islámským státem nese syrská a irácká armáda spolu s kurdskými milicemi. Proto je zcela v pořádku vojensky podporovat syrskou armádu.

„Rusko zajišťovalo a zajišťuje dodávky zbraní vládním vojskům Sýrie. Rusko to nikdy neskrývalo, dělali jsme to a budeme to dělat v souladu s normami mezinárodního práva,“ řekl Naryškin. „Vyzýváme celé mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v boji proti terorismu Islámského státu a aby do tohoto boje nasadilo všechny síly, zejména syrské vládní síly,“ dodal.

Rusko přiznalo dodávky lehkých zbraní, zejména střelných, a transportérů. Podle listu New York Times poslalo do Sýrie i moderní tanky T-90, které tvoří hlavní údernou sílu ruských tankových jednotek. Dodalo jich tam šest kusů.

USA tápou o plánech Moskvy

Washington ale nemá o konkrétních vojenských záměrech Ruska v Sýrii úplně jasno. Ministr zahraničí USA John Kerry o situaci v Sýrii hovořil v úterý s ruským kolegou Sergejem Lavrovem, byl to už jejich třetí telefonický rozhovor za posledních deset dní.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest označil podporu Asada ze strany Moskvy za „prohranou sázku“. O cílech politiky Ruska v Sýrii prohlásil, že jsou „spíše nejasné“. Moskva podle něj ze Sýrie učinila svůj satelit. Může to prý znamenat, že prezident Vladimir Putin sleduje spíš dlouhodobý cíl, ale jaký, to není podle Earnesta zcela jasné.

Viceprezident Nadace Carnegie pro mezinárodní mír Andrew S. Weiss, který dříve pracoval jako odborník na Rusko na ministerstvu zahraničí a v Pentagonu i v Národní bezpečnostní radě, uvedl, že proti aktivitám Moskvy v Sýrii se nezasáhne: „Nevěřím, že by západní vlády toho mnoho připravovaly, aby zpomalily nebo zablokovaly riskantní kurz, jímž se ubírá Moskva.“

Válka v Sýrii má být podle středečních spekulací ruského tisku hlavním tématem Putinova projevu na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Kvůli ruskému angažmá v Sýrii volal ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi už třikrát během deseti dnů jeho americký protějšek. V úterý mu řekl, že ruská vojenská podpora režimu syrského prezidenta Bašára Asada povede k prohloubení a prodloužení konfliktu v Sýrii. Kerry prohlásil, že postup Ruska "podkopává společný cíl, jímž je boj proti extremismu".

Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí Kerry v telefonátu řekl, že "USA jsou rozhodnuty bojovat v koalici 60 zemí proti IS, avšak Asad nemůže být spolehlivým členem této koalice".

Reklama

Výběr článků

Načítám