Hlavní obsah

Rusko odepisuje Asada, zve k jednání šéfa syrské opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko oficiálně pozvalo šéfa hlavní syrské opoziční koalice Ahmada Muáze Chatíba na bilaterální jednání o řešení krize v Sýrii. Sdělil to v pátek agentuře RIA-Novosti náměstek ruského šéfa diplomacie Michail Bogdanov. Setkání by se podle náměstka mohlo uskutečnit v Moskvě, nebo mimo Rusko, například v Ženevě či Káhiře.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) ve čtvrtek prohlásila, že je ochotna zapojit se do jakéhokoliv procesu pokojného předání moci v zemi za podmínky, že z něj bude vyloučen prezident Bašár Asad a jeho blízcí.

Rusko, které platí za jednoho z největších a současně posledních podporovatelů Asadova režimu, nyní stupňuje své diplomatické úsilí ohledně syrské krize, kterou chce vyřešit „širokým vnitrosyrským dialogem“. Moskva nicméně už připustila, že Asadovi hrozí porážka. [celá zpráva]

Emisar OSN navrhuje vytvořit přechodnou vládu

K rozhovorům ve čtvrtek na ruské ministerstvo zahraničí dorazil náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád, v pátek zde má jednat šéf egyptské diplomacie Muhammad Amr a v sobotu zvláštní emisar OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí.

Brahímí se tento týden sešel s částí syrské opozice, kterou Damašek toleruje. Ve čtvrtek vybídl k vytvoření přechodné vlády v Sýrii. Moc by vykonávala během přechodného období do voleb a do té doby by jí zůstaly všechny pravomoci, uvedl Brahímí, podle nějž je v Sýrii třeba provést "skutečnou změnu".

Válka v Sýrii si podle exilové opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) vyžádalo přes 45 000 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Obama uznal syrskou opozici

Spojené státy oficiálně uznaly syrskou opoziční koalici za jediného „legitimního zástupce syrského lidu“. V úterý to potvrdil samotný prezident USA Barack...

Výběr článků

Načítám