Hlavní obsah

Rusko a USA podepsaly dohodu o letech nad Sýrií

Washington
Aktualizováno

Spojené státy a Rusko uzavřely bezpečnostní dohodu, která má minimalizovat rizika leteckých střetů ve vzdušném prostoru nad Sýrií, kde obě země nezávisle na sobě podnikají nálety. O dohodě v úterý informoval mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Foto: ČTK/AP

Útočící ruský letoun Su-34 nad Sýrií. Ilustrační foto

Článek

Ruská vláda podle Cooka trvala na tom, aby přesný obsah dohody nebyl zveřejněn. Součástí smlouvy však podle něj jsou bezpečnostní protokoly specifikující kromě jiného frekvence, na nichž budou obě strany spolu komunikovat.

Dokument také zřizuje pozemní horkou linku a ustanovuje pracovní skupinu, která bude jednat o dalších tématech, uvedla agentura AP.

Podle Cooka dohoda nehovoří ani o oblastech vzájemné spolupráce, ani o sdílení informací o cílech vlastních akcí.

Spojené státy podnikají se spojenci nálety proti Islámskému státu a dalším extremistickým skupinám v Sýrii od loňského srpna. Rusové spustili vlastní nálety proti povstalcům na konci září. Už tehdy obě strany začaly hledat cestu k dohodě, aby nedošlo k nezamýšlenému střetu.

Američtí piloti mají příkaz nereagovat

Pentagon si minulý týden stěžoval na blízký průlet ruského suchoje kolem amerického letadla nad Sýrií. Moskva následně vysvětlovala, že nešlo o zastrašovací manévr, nýbrž o přiblížení se za účelem identifikace. [celá zpráva]

K podobným incidentům ale podle CNN dochází častěji. Televize v úterý uvedla, že velení nicméně americkým pilotům přikázalo na ruské stroje v blízkosti nereagovat a řídit standardními postupy.

Ruský prezident Vladimir Putin přiznal, že účelem ruské intervence je udržení režimu prezidenta Bašára Asada, jehož odchod USA požadují. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Washington upozorňuje, že Rusové bombardují i umírněnou opozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám