Hlavní obsah

Nešlo nám o zastrašení, hájí Rusko průlet svého letounu kolem amerického

Moskva

Víkendový průlet ruského bojového letounu v blízkosti amerického nad Sýrií nebyl veden za účelem vystrašení, ale kvůli identifikaci. Ve středu to oznámil mluvčí ruské armády Igor Konašenkov.

Foto: ČTK/AP

Ruský Suchoj Su-30 přistává v Sýrii pro návratu z akce.

Článek

"Varovný systém, jímž jsou vyzbrojena všechna naše letadla, upozornil na zaměření cizím radarem. Naše stíhačka proto změnila kurz a ve snaze identifikovat, nikoli zastrašovat, se přiblížila k americkému stroji. Pak se vrátila do bojové sestavy a pokračovala v plnění bojových úkolů," vysvětlil podle ČTK manévr ruského letadla Konašenkov.

Ruský stroj Su-30 se k americkému přiblížil na dva až tři kilometry.

O tom, že v sobotu nad Sýrií do „stejné bojové oblasti vstoupily“ americké a ruské stroje, informoval už dříve Pentagon. Jeho mluvčí Steve Warren upozornil, že ruská letadla americké vzdušné hlídky narušují opakovaně. [celá zpráva]

Obě strany doufají v brzkou dohodu o spolupráci, která má zabránit incidentům ve vzdušném prostoru nad Sýrií. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov podle agentury Interfax doufá, že úmluva vstoupí v platnost za dva, tři dny. Současně poznamenal, že užší součinnost Američané nestojí, protože odmítli do Moskvy poslat delegaci, která by dojednala větší koordinaci sil v Sýrii.

Lavrov uvedl, že v druhém sledu by zamířila ruská delegace do Washingtonu a vedl by ji premiér Dmitrij Medvěděv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky bombardovaly syrský HalabVideo: Reuters

Rusové zahájili vzdušné útoky na podporu syrského prezidenta Bašára Asada před třemi týdny. Američané se spojenci vedou nálety proti radikálům v Sýrii od loňského léta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám