Hlavní obsah

Rusko a Írán hrozí Spojeným státům válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co předvedly Spojené státy v pátek, kdy zaútočily na syrskou leteckou základnu Šajrát, se nesmí opakovat. Pokud americká armáda ještě jednou překročí únosnou mez, riskuje válku. Amerického prezidenta Donalda Trumpa před tím varuje společné prohlášení ruského a íránského velitelství.

Foto: Ford Williams, ČTK/AP

Americké námořnictvo odpaluje rakety Tomahawk na Sýrii z torpédoborce USS Porter ve Středozemním moři.

Článek

„To, jak se Amerika vložila do situace v Sýrii, je překročením únosné míry. Od této chvíle budeme reagovat na jakoukoliv podobnou agresi nebo překročení mezí silou, ať už se ho dopustí kdokoliv,“ cituje britský deník The Independent ze společného prohlášení Moskvy a Teheránu.

Syrští spojenci takto reagovali na páteční úder na leteckou základnu, z níž podle Američanů minulé úterý odstartovala letadla s chemickými zbraněmi, která zabíjela civilisty ve městě Chán Šajchún. [celá zpráva]

Asad a Rusko útok popírají, Západ jim nevěří

Asadova armáda nicméně použití chemických zbraní popírá a Rusko i Írán stojí za Syřany. Podle Moskvy nebyl incident řádně prošetřen, a úder americké armády byl proto neoprávněný. Rusové přišli s vysvětlením, že syrská letadla zasáhla sklad chemických zbraní povstalců.

Politické špičky Evropské unie i Severoatlantické aliance ale takové možnosti nevěří s poukazem na to, že organofosfátové nervové plyny nelze dlouhodobě skladovat, a navíc povstalci ani nemají technologii k jejich výrobě. Tvrdí, že toxický plyn zneužil Asad. [celá zpráva]

Společné rusko-íránské velitelství Američanům vzkázalo, že jejich aktivitu v severní části Sýrie považuje za okupaci suverénního státu. Moskvu a Teherán prý nic neodradí od toho, aby „Sýrii osvobodily”, jinými slovy aby pomohly Asadovi porazit rebely.

Tillerson: Za smrt nevinných mohou Rusové

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson už v neděli prohlásil, že Rusko nedodrželo úmluvu z roku 2013 o likvidaci chemických zbraní v Sýrii. Při chemickém úderu v Chán Šajchúnu podle BBC minulý týden zemřelo 89 lidí, včetně žen a dětí. A šéf americké diplomacie tvrdí, že smrt nevinných jde na vrub Rusů, protože ti byli podle dohody odpovědní za to, aby Syřané toxické plyny zlikvidovali.

„Ať už na tom Rusko mělo svůj podíl, nebo bylo jen neschopné, selhalo ve svých závazcích vůči mezinárodnímu společenství. Bylo garantem zneškodnění syrských chemických zbraní... ve výsledku jejich pochybení vedlo ke smrti více dětí a nevinných,“ cituje Tillersona BBC.

Anketa

Podaří se podle vás někdy jednoznačně určit viníka chemického útoku v syrském Chán Šajchúnu?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3584 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám