Hlavní obsah

Ruské vojenské vozidlo na hlídce v Sýrii narazilo do amerického

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Ruské vojenské vozidlo během hlídky na severovýchodě Sýrie ve středu tvrdě narazilo do amerického minám odolného auta. Čtyři američtí vojáci byli lehce zraněni. Obě strany se navzájem obviňují ze zavinění incidentu.

Foto: Profimedia.cz

Vozidlo ruské vojenské policie na hlídce v Sýrii

Článek

Mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu John Ullyot sdělil serveru Politico, že se incident stal kolem desáté dopoledne místního času, když byli Rusové na běžné hlídce na severovýchodě Sýrie. Ruské vozidlo při nárazu do amerického terénního auta „způsobilo zranění posádce vozidla“.

Záběry z nehody zveřejnila ruská televize Rusvesna. Je z nich patrné, že ruské auto narazilo do amerického záměrně. Rusko se hájí, že Američané bránili hlídce v průjezdu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo pro agenturu TASS, že Američany na možnou hlídku v oblasti upozornilo. „Navzdory tomu se vojáci amerických ozbrojených sil pokoušeli zablokovat ruskou hlídku, což je porušením existujících dohod. V reakci na to ruská vojenská policie podnikla nutná opatření, aby předešla incidentu a splnila úkol, který jí byl uložen.“

Na ruskými vozidly po celou dobu kroužily ruské bitevní vrtulníky.

Po nárazu americká vozidla z oblasti odjela. Podle Ullyota tak učinila, aby „snížila napětí“. „Nebezpečné a neprofesionální akce jako tato představují porušení protokolu o deeskalaci, k níž se zavázaly Spojené státy a Rusko v prosinci 2019,“ dodal americký mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám