Hlavní obsah

Řecko žádá od EU rychlou pomoc na hranicích, bude vracet migranty

Řecká vláda v neděli kvůli tisícům migrantů v Turecku u svých hranic vyzvala EU, aby Aténám pomohla urychleně v ochraně hranic, které jsou zároveň i vnějšími hranicemi Unie. Řecká vláda rovněž po svém mimořádném zasedání oznámila, že sama maximálně zvýší stupeň ostrahy hranic a měsíc nebude přijímat žádosti o azyl od migrantů, kteří ilegálně překročí řecké hranice. Pokud to bude možné, tak tyto běžence také okamžitě vrátí do země jejich původu.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Tisíce migrantů dorazily z Turecka na řeckou hranici

Článek

Situace na hranicích Řecka s Tureckem se zdramatizovala poté, co Ankara ve čtvrtek v noci oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu ze svého území. Přestala tak dodržovat dohodu s EU z roku 2016, v níž slíbila pomoci zastavit migrační vlnu do EU výměnou za finanční pomoc z Bruselu.

Jděte, přechod je volný, říkají migrantům turecké hlídky na hranicích s Řeckem

Evropa

Od pátku tak dorazily k hranicím Turecka s Řeckem tisíce migrantů, podle některých zdrojů turecké úřady i zaplatily autobusy, které do pohraničního města Edirne běžence odvezly.

Řecká vláda už v pátek zesílila ochranu hranic a v neděli tam poslala další vojáky na pomoc policistům. Ti brání ilegálním přechodům i slzným plynem a vodními děly. Podle nevládních organizací dorazilo k hranicím už nejméně 15 000 běženců, turecká vláda v neděli oznámila, že jich je tam 80 900. Řecké ministerstvo zahraničí kvůli podle něj nadhodnoceným číslům obvinilo Ankaru z dezinformační kampaně.

Řecko za den zastavilo na hranicích téměř 10 tisíc migrantů

Evropa

Atény požádaly o pomoc i šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, který vyzval země EU k mimořádné schůzce ministrů zahraničí v příštím týdnu. V úterý byl měl také řecko-tureckou hranici navštívit předseda Evropské rady Charles Michel spolu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. "Podporuji řecké úsilí v ochraně evropských hranic. Bedlivě monitoruji situaci," napsal dnes na Twitteru Michel, když oznámil návštěvu hranice.

Borrell vyzval k mimořádné schůzce ministrů zahraničí EU v prohlášení, v němž apeloval na strany válčící v syrské provincii Idlib sousedící s Tureckem k okamžitému příměří. EU podle Borrella musí zdvojnásobit úsilí o řešení tamní humanitární krize "všemi prostředky, jež má k dispozici". "Musíme civilistům poskytnout přístřeší, jídlo a léky," uvedl Borrell.

V syrském Idlibu pokračují tvrdé boje, o konfliktu jedná NATO

Blízký a Střední východ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrožoval otevřením hranic v minulosti opakovaně. Tento týden ho oznámil bezprostředně po čtvrtečním zabití tří desítek tureckých vojáků v provincii Idlib při náletech syrské armády. Z této oblasti utekl od prosince kvůli bojům k tureckým hranicím podle OSN na milion Syřanů. Ankara si dlouhodobě stěžuje, že jí ostatní země nepomáhají s přílivem syrských migrantů. Těch Turecko přijalo od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 téměř čtyři miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám