Hlavní obsah

Pyrotechnici čistí zaminovanou Palmýru. Město je v lepším stavu, než se čekalo

– Palmýra

Pyrotechnici pokračovali během pondělí v odstraňování náloží ze syrského města Palmýra, jež po třítýdenních bojích dobyly syrské vládní jednotky. Od loňského května toto historické město ovládali radikálové z organizace Islámský stát (IS). Před rozhodující bitvou džihádisté zaminovali celé město včetně obytných čtvrtí a historické části. Syrské úřady odhadují, že obnova palmýrských památek potrvá až pět let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry osvobozené PalmýryVideo: Reuters

 
Článek

Džihádisté v Palmýře stejně jako na mnoha jiných historických místech v Sýrii a Iráku poničili cenné památky. Na záběrech, jež přinesla syrská televize, byly vidět trosky Belova chrámu.

Na svém místě není socha královny Zenobie, která zde vládla ve 3. století. Těžce poškozeno je také mnoho artefaktů, jež byly v městském muzeu. Bohyni Athéně chybí hlava a je zřejmé, že v přízemí muzea vybuchla nálož, protože celá hala je pokryta úlomky z rozbitých soch.

Foto: Sana, Reuters

Vypleněné muzeum v Palmýře

„Bude tam poškození dvojího druhu. První, to nejviditelnější, o němž informoval samotný IS, to je zničení hlavních chrámů Belova a Baal-Šaminova, vítězných oblouků a sedmi věžových hrobů,” řekl odborník na starou historii Maurice Sartre. Pak to podle jeho slov budou škody, které na první pohled viditelné nejsou, totiž vyplenění hrobek a dalších památek, které byly odneseny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pohled na citadelu v Palmýře

„Syrská vláda se bude určitě snažit svalit všechnu vinu na IS, ale Islámskému státu nelze připsat vše. Víme, že už před jeho příchodem Palmýru plenila syrská armáda,“ připomněl Sartre.

„Nesmíme zapomenout na to, že vykopávky Palmýry byly provedeny jenom z 15 až 20 procent a že je toho ještě velmi mnoho k objevení. Všechny ty hroby, které ještě nebyly prozkoumány a teď jsou vypleněny, jsou pro vědu navždy ztraceny,“ prohlásil historik.

 Některé památky lze opravit

Jsou ale i dobré zprávy. Socha lva ze druhého století, o níž se myslelo, že ji radikálové Islámského státu zničili, se našla na jiném místě ve stavu, že bude schopná obnovy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Oprava historických památek Palmýry bude trvat zhruba pět let, odhadují historici.

Ze snímků, které má historik k dispozici, usuzuje, že bude možné rekonstruovat hlavní oblouk, i když jej islamisté nechali zbourat buldozery. Na místě podle Sartra leží na zemi všechny jeho hlavní části. „Zatím ale nelze zjistit, protože se tam kvůli minám nelze dostat, do jaké míry jsou poškozeny stavební kameny těch dvou chrámů. Jestliže byly zničeny a rozdrceny, pak se už nedá nic dělat. Ale jestliže na místě kameny zůstaly, pak bude možné zrekonstruovat také chrámy. Bude to velmi nákladné, ale proveditelné,“ řekl Sartre.

Na místo prý už z Damašku odjel syrský generální ředitel pro památky, aby zjistil rozsah škod.

Reklama

Související články

Syrská armáda se snaží osvobodit Palmýru

Dobýt Palmýru ovládanou Islámským státem se pokouší syrská armáda podporovaná ruským letectvem, které oblast bombarduje už od středy. Agentuře Reuters to...

Syrská vojska pronikla na okraj Palmýry

Syrská vládní vojska a provládní milice bojující s radikály z organizace Islámský stát ve středu pronikly až na okraj starobylého města Palmýra. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám