Hlavní obsah

Putin hájí preventivní údery: Vojenská síla je nástrojem mezinárodní politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenská síla zůstane dál důležitou součástí mezinárodní politiky, řekl ruský prezident ve čtvrtek ve svém vystoupení ve Valdajském diskusním klubu v Soči. Uvedl to, když hovořil o boji s terorismem v Sýrii i dalších zemích, přičemž varoval, že nejde proti jedněm teroristům bojovat a druhé využívat. Hájil též preventivní údery.

Foto: Reuters

Vladimir Putin na fóru Valdaj

Článek

Putin současně zdůraznil, že vojenská síla zůstává a bude dál nástrojem mezinárodní politiky, uvedl TASS. Prezident dodal, že je otázkou, jak se tato síla bude uplatňovat: „Otázkou je, bude-li se požívat jen, když jsou ostatní možnosti vyčerpány, když je nutné se potýkat s obecnými hrozbami, například s terorismem s danými zásadami stanovených mezinárodním právem. Nebo budou-li ji kulaci používat kdykoli jen proto, aby ukázali světu, kdo je v domě pánem, aniž by uvažovali o legitimitě použití síly a jeho následcích, kdy neřeší problém, ale násobí jej.“

Zdůraznil přitom, že ruský zásah v Sýrii je legitimní, protože se koná na základě žádosti syrské vlády. Operace podle něj má napomoci nastolení míru. Dodal ale také, že jde o zabránění šíření terorismu a ochranu Ruska i dalších zemí, protože „preventivní údery na teroristy, kteří ohrožují Rusko, pomáhají všem zemím a lidem, kteří by čelili hrozně, pokud by se tito teroristé vrátili domů“.

Foto: Pool, Reuters

Vladimir Putin

Hájil i podporu syrského prezidenta Bašára Asada, proti němuž se mnohé skupiny bouřily, neboť nebyl demokratický: „Zhroucení oficiální moci v Sýrii jen mobilizuje teroristy. Nyní je potřeba nepodkopávat, ale oživovat a posilovat vládní instituce v zóně konfliktu“.

Zmínil, že je „nutné sjednotit všechny síly, regulérní armády v Sýrii a v Iráku, kurdské milice a různé opoziční skupiny, aby skutečně přispěly k porážce teroristů“.

Nezahrávat si s podporou teroristů

Putin také varoval, před pokusy využívat teroristy pro vlastní zájmy: „Vždy je těžké hrát dvojí hru. Vyhlásit boj teroristům a současně některé z nich zkoušet využít ve svých vlastních zájmech a je postavit jako figurky na blízkovýchodní šachovnici. Nelze dosáhnout úspěchu v boji s teroristy, jestliže se část z nich využívá jako beranidlo ke svržení nepohodlných režimů. Před těmito teroristy pak není kam utéci. Je jen iluzí, že je budeme schopni zvládnout, odstavit od moci, jak se dohodlo.“

Putin to ukázal na situaci Libye, kde zmínil, jak dopadala tato podpora: „Zbraně, které se předaly takzvané umírněné opozici, skončily v rukou teroristických organizací.“ Dodal, že někdy se předaly jen zbraně, jindy přešla na stranu teroristů celá skupina.

Rusko popřelo bombardování nemocnice

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dementovala středeční informaci syrské exilové organizace SOHR o zásahu polní nemocnice, jež stojí u města Sarmín nedaleko provinční metropole Idlíb. Při útoku mělo zahynout třináct lidí včetně dvou zaměstnanců. [celá zpráva]

„Často jsou zveřejňovány mylné informace, které se připisují SOHR. Je velmi pohodlné informovat o dění v Sýrii z Londýna a nemuset nikam vyjíždět,” řekla Zacharovová na účet SOHR. Kritizovala sdělovací prostředky, že mnohdy citují zprávy SOHR a považují je za věrohodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám