Hlavní obsah

Příměří u Ghúty selhává, pět hodin denně nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/damašek

Ozbrojené skupiny v syrské Východní Ghútě i ve čtvrtek ostřelovaly humanitární koridor, který má umožnit evakuaci civilistů a dodávky pomoci do oblasti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Evakuace civilistů se nedaří, navíc je o ni malý zájem a krátká doba klidu zbraní nestačí ani pro dodávky pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odnášejí po náletech na Východní Ghútu zraněné a mrtvéVideo: AP

 
Článek

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že povstalecké skupiny humanitární trasu, u jejíhož vstupu jsou vojáci a přistavené autobusy a sanitky, ostřelují minometnou palbou.

Ruská armáda, kterou citovala agentura TASS, oznámila, že mnoho civilistů projevilo zájem o evakuaci. Syrská státní televize hlásila, že se na okraji Ghúty shromáždily desítky lidí, kteří chtějí odejít, ale povstalci jim zabránili dojít až ke kontrolnímu stanovišti.

Podle středečních zpráv zatím do Ghúty nevjel žádný humanitární konvoj. Charity si stěžují, že trasa není bezpečná, a hlavně, že pětihodinová pauza beztak nestačí na dodání pomoci a odvezení lidí.

Koridor měl sloužit v době příměří, které v pondělí vyhlásilo Rusko. Klid zbraní má ve Východní Ghútě platit každý den vždy pět hodin.

Foto: ČTK/AP

Ve Východní Ghútě odnášejí zraněného

Z porušování klidu zbraní v oblasti Východní Ghúty se obviňují obě strany, tedy spojenci Damašku, k nimž patří Rusko, i povstalci.

Místní aktivista Abdal Malik Abúd z města Dúma, které leží v oblasti, oznámil podle televize Al-Džazíra, že před nastolením čtvrtečního příměří přišlo při útocích armádního letectva a dělostřelectva ve Východní Ghútě o život pět lidí včetně malého děvčete.

Jako první z obležené oblasti odešli staří pákistánští manželé, což potvrdil syrský Červený půlměsíc. „Je to jediný případ evakuace od té doby, co byl klid zbraní vyhlášen,” sdělil Ramí Abdar Rahmán z exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Víc lidí zatím neodešlo, dodal Abúd: „Lidé z Východní Ghúty se vysmívají koridorům pro odchod, nevěří jim, ztratili veškerou důvěru v režim, částečně proto, že ostřelování neskončilo, a ani Rusové, ani režim se vážně nestarají, aby drželi civilisty dál od války.“

Navzdory ostřelování dorazila pomoc do Afrínu

Na sever země do Afrínu poblíž hranic s Tureckem ve čtvrtek vjel konvoj s humanitární pomocí a podle syrských oficiálních médií na něj u vesnice Marím Amín útočili turečtí vojáci a jejich spojenci. Útok na konvoj, v němž je 29 nákladních aut, potvrdila také SOHR.

Mluvčí mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Iolanda Jaquemetová však zprávu o útoku popřela. Zdůraznila, že je to poprvé, co MVČK získal od bojujících stran svolení k vypravení takového konvoje. Je v něm 430 tun potravin, prostředků na čištění vody a léků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové podporovaní Tureckem bojují s kurdskými milicemi v AfrínuVideo: Reuters

Turecko ve čtvrtek zopakovalo, že třicetidenní příměří, které požaduje rezoluce, již Rada bezpečnosti přijala v sobotu, se Afrínu netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám