Hlavní obsah

Přijdou další chemické útoky, aby nás diskreditovaly, varoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko získalo informace, že se v dalších místech v Sýrii chystají provokační útoky s chemickými zbraněmi jako v Idlibu, které mají zdiskreditovat režim v Damašku. Ruský prezident Vladimir Putin to řekl v Moskvě na tiskové konferenci s italským prezidentem Sergiem Mattarellem.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Z různých zdrojů máme informace, že podobné provokace – a já je jinak nazvat nemohu – se připravují i v dalších oblastech Sýrie včetně jižních předměstí Damašku, kde se chystají rozšířit takovouto látku a obvinit představitele syrské vlády,“ řekl Putin. Zopakoval, že snahou Ruska je dosáhnout oficiálního vyšetřování incidentu, při němž byly údajně použity chemické zbraně v Sýrii.

„Domníváme se, že jakýkoli podobný čin si zaslouží, aby byl oficiálně vyšetřen,“ řekl Putin a dodal, že „Rusko se obrátí na struktury OSN v Haagu a vyzve mezinárodní společenství k vyšetřování a v závislosti na výsledcích vyšetřování k přijetí patřičných rozhodnutí“.

Putin přirovnal úder USA na Sýrii k útoku na Irák, který byl podniknut na základě nepravdivého tvrzení, že režim Saddáma Husajna má chemické zbraně: „Toto silně připomíná události z roku 2003, kdy představitelé USA v Radě bezpečnosti OSN ukázali údajné chemické zbraně nalezené v Iráku. Pak byla zahájena vojenská kampaň v Iráku, které skončila zničením země, růstem hrozby terorismu a vznikem Islámského státu na mezinárodní scéně. Totéž se děje teď.”

Putin také naznačil, že mnohé evropské země, které se stavěly proti Trumpovi, se snaží získat zpět přízeň USA: „Sýrie a Rusko, společný nepřítel, představuje velmi dobru platformu pro konsolidaci.“

Rusko popírá tvrzení USA a dalších západních zemí, že syrské letectvo použilo při náletu na  Chán Šajchún chemické zbraně. Podle Moskvy byl zasažen sklad chemických zbraní vzbouřenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám