Hlavní obsah

Při havárii amerického vrtulníku zahynulo 14 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Čtrnáct amerických vojáků zahynulo v noci na středu poté, co se na severu Iráku zřítil jejich vrtulník. Oznámilo to vedení americké armády, podle níž měl vrtulník poruchu. Tragické následky měl také atentát v Bajdží, kde nejméně 45 lidí zabil a 80 zranil sebevražedný útočník, který najel s cisternou do budovy policejní stanice.

Článek

"Stroj UH-60 Black Hawk, který nesl deset vojáků a čtyři členy posádky havaroval v důsledku mechanické poruchy," stojí v prohlášení americké armády. Podle velitelů nebyla v oblasti letu zaznamenána nepřátelská palba. Proto se při vyšetřování havárie experti zaměřují na možnou mechanickou závadu.

Zatím nebylo zveřejněno přesné místo, kde se stroj zřítil, ale zprávu vydalo velitelství Mezinárodní divize Sever s velitelstvím v Tikrítu.

Havarovaný vrtulník byl jeden ze dvou strojů Black Hawk, které se v noci účastnily operace v rámci úderné skupiny Lightening. Jejím cílem je potlačit činnost sunnitských vzbouřenců i šíitských rebelů v centrální oblasti Iráku.

Jedná se o jednu z nejtragičtějších havárií amerických vrtulníků v Iráku od invaze z roku 2003. Nejhorší následky měla v lednu 2005 havárie dopravního vrtulníku americké námořní pěchoty CH-53E Super Stallion u jordánské hranice, při níž zemřelo 31 vojáků.

Sebevražedný útok si vyžádal 15 obětí

Nejméně 45  lidí zabil a 80 zranil podle posledních údajů ze středečního večera sebevražedný útočník, který najel s cisternou do budovy policejní stanice ve městě Bajdží na severu Iráku. .

Sikorski UH-60 Black Hawk

UH-60 Black Hawk je dvoumotorový víceúčelový vojenský vrtulník, který používá americká armáda, námořnictvo i námořní pěchota. Slouží k poskytování vzdušné podpory, transportu vojáků do oblasti bojů i pro evakuaci raněných. Na palubě unese až 11 plně vyzbrojených výsadkářů a v podvěsu 105 milimetrovou houfnici. Ve dveřích je vyzbrojen dvěma kulomety ráže 7,62 mm. Jeho pancíř odolává přímé palbě zbraněmi do ráže 23 mm.

Od zavedení do výzbroje byl typ dále vyvíjen, v roce 1989 byla do výzbroje zařazována verze UH-60L s výkonem motorů zvýšeným o čtvrtinu, která může v podvěsu přepravovat i vyzbrojený a opancéřovaný Hummer. Speciální verze jsou určeny pro noční boj i pro radioelektronický boj a pro boj s požáry.

Po modernizaci by měly stroje UH-60 ve službě vydržet nejméně do roku 2025.

Atentátník narazil do přední brány policejního ředitelství v Bajdží, upřesnila policie. Policejní ředitelství se přitom teprve před pár dny přestěhovalo do této nové budovy po červnovém útoku na své staré sídlo, při němž bylo zabito 27 lidí, včetně 13 policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku se zřítil další americký vrtulník

U americké základny Tadži v Iráku se v pátek ráno za svítání zřítil americký vrtulník. Americká armáda oznámila, že informaci prověřuje. O pádu informovala...

Výběr článků

Načítám