Hlavní obsah

Pět Američanů v Iráku zemřelo v sestřeleném vrtulníku

Novinky, DPA, KSL
BAGDÁD

Pět zaměstnanců amerického velvyslanectví v Iráku bylo v pondělí zabito při zásahu, když byl sestřelen jejich vrtulník. Všichni pracovali pro firmu Blackwater, která má na starost bezpečnost zastupitelského úřadu. O tragických následcích útoku sunnitské skupiny Ansar Sunna informoval ve čtvrtek americký velvyslanec Zalman Khalilzad.

Článek

Radikálové stříleli na dva vrtulníky společnosti Blackwater, když letěl na pomoc vojákům zasahujícím proti sunnitským radikálům ve východní části Bagdádu. Jeden stroj byl sestřelen, druhý musel kvůli poškozením nouzově přistát. Na palubě prvého zahynulo pět lidí včetně pilota. Zatímco americké velení oznámilo, že se příčina pádu vrtulníku šetří, rodinní příslušníci zabitých potvrdili, že stroj byl sestřelen, což sdělil stanici KSL i pilot jednoho ze strojů. 

Dan Laguna, jenž pilotoval první vrtulník, popsal útok, při němž zemřel jeho bratr Art pilotující druhý stroj.

V pondělí dostala ochranka telefonát, že je nutný urgentní zásah. Vyslány byly dva vrtulníky. "Když jsem dorazili na místo, dostali jsme se do husté palby automatických zbraní, které střílely odevšad," uvedl Dan Laguna pro zpravodajskou stanici KSL. Jedna z kulek zasáhla do hlavy střelce, který seděl ve dveřích helikoptéry pilotované Artem. "Když jsem se ohlédl, viděl jsem, že můj wingman je pryč," uvedl Dan a dodal: "Když jsem hledal druhý stroj, byla moje helikoptéra taky zasažena." Přistál s ní na malém dvorku ve vládní zelené zóně. Jakmile se podařilo stroj nouzově opravit, opět vystartoval do boje.

Dan je zkušený pilot, který v Iráku sloužil už dlouho, loni v červenci doprovázel i amerického prezidenta George W. Bushe a iráckého premiéra Núrího Málikího. Art sloužil  Iráku jen krátce.

V dubnu 2005 šest příslušníků ochranky Blackwater zahynulo, když byl sestřelen vrtulník Mil Mi-8, ve kterém letěli. Zabita byla i tříčlenná bulharská posádka a dva fidžijští střelci.

Reklama

Související články

Americký ministr obrany přiletěl do Iráku

Americký ministr obrany Robert Gates přiletěl v pátek do irácké Basry. Od prosincového nástupu do funkce je to jeho druhá návštěvě Iráku. Podle agentury...

Výběr článků

Načítám