Hlavní obsah

Postup islámských radikálu v Iráku se zbrzdil, zatlačit se je nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Tvrdé střety pokračují v pátek v Iráku. Bojuje se o města Tal Afar a Bajdží a o Sámarru, uvedly BBC a International Business Time. Armáda proti Islámskému státu v Iráku a v Levantě (ISIL) do boje opět nasadila vrtulníky. Jeden ale zasáhl místo vzbouřenců obytné domy. Jeho palba zabila ženu a další čtyři zranila. Armáda přehmat potvrdila, pilot dostal špatné souřadnice.

Foto: Reuters

Hořící rafinérie v Bajdží

Článek

Guvernér provincie Saladdín, sunnita Abdullah Džibarí, uvedl, že vládní síly soustředily pod Sámarrou na 50 tisíc vojáků a dobrovolníků: „Dnes vyrážíme na Tikrít a Ninive. Tato vojska nic nezastaví.“

Zatím ale není jasné, zda nějaká ofenzíva vůbec začala. Irák opakovaně od ledna avizoval útoky na Fallúdžu, ale město nedobyl.

Foto: Jaber al-Helo, ČTK/AP

Dobrovolníci z iráckých Brigád míru

Zdroj blízký iráckému prezidentovi Núrimu Málikímu byl opatrnější: „Strategií bylo v posledních dnech vytvořit novou obrannou linii, aby se zastavil postup ISIL. Uspěli jsme při otupení postupu a nyní zkoušíme získat zpátky oblasti, které nejsou nutně ztracené.“

Foto: Reuters

Zničený náklaďák irácké armády u Bajdží

Zastavení bleskového postupu ISIL před Bagdádem lze ale přičítat i přílišnému protažení zásobovacích linií a nutností zajistit dobytá města.

Foto: Reuters

Šíitská Mahdího při modlitbách u Nadžáfu

Boje o rafinérii

V Tal Afaru na severu země se bojuje o místní letiště, v Bajdží o rafinérii. Situace u Bajdží, kde jsou tři rafinérie, je nepřehledná. Irácká vláda ve čtvrtek uvedla, že zabila 40 bojovníků ISIL a zabezpečila největší rafinérii v zemi. Naopak podle místní policie ISIL utahuje smyčku okolo Bajdží.

Může jít také o snahu zvýšit tlak na vládu, která je závislá na prodeji ropy a vytlačit ze země zahraniční ropné firmy. Ty už stáhly část zaměstnanců a podle expertů je cílem ISIL, aby je stáhly i z jihu země.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Iráčan s kanystrem u pumpy v kurdském Irbílu

Boje se však už negativně projevily na zásobování benzínem. Chybí v poloautonomním Kurdistánu, který nemá vlastní rafinérii, i když se u Tikrítu ropa těží a kurdští pešmergové zajistili jak města, tak ropná pole. Před pumpami se tvoří dlouhé fronty a ceny paliva rostou. Jestliže na začátku týdne stál malý kanystr 5000 iráckých dinárů, tedy cca sto korun, nyní stojí už 35 tisíc dinárů. Přepočet na koruny ovšem je jen přibližný, vzhledem k bojům irácká měna prudce oslabuje.

Palivo také dochází kvůli množství uprchlíků, kteří utekli před ISIL. V zemi jich je asi půl miliónu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z bojů zmítaného Iráku prchají obyvateléVideo: Reuters

Irácký prezident také čelí rostoucímu tlaku svých odpůrců, aby odstoupil z postu hlavy státu, protože jeho politika vyostřila sektářské rozdíly. Americký prezident Barack Obama sice tento tlak nepodpořil s tím, že jeho úkolem není vybírat iráckého prezidenta, ale vyzval ho, aby zmírnil sektářské napětí.

Foto: Reuters

Irácké speciální síly bojují s islámskými radikály v Ramádí.

Sám čelí kritice, že nástup ISIL způsobilo jím prosazované stažení amerických vojáků z Iráků, i když náčelník spojených štábů Martin Dempsey uvedl, že vývoj by byl i bez toho podobný kvůli politice Málikího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám