Hlavní obsah

Podle Olmerta může za začátek bojů s Hizballáhem Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALĚM/WASHINGTON

Krize na Blízkém východu, kde Izrael už osmý den bombarduje Libanon, zatím nemá řešení. Přibývá však spekulací, proč Hizballáh unesl dva izraelské vojáky. Izraelský premiér Ehud Olmert tvrdí, že akci zosnoval Teherán, který chtěl odvrátit pozornost od íránského jaderného programu, americký prezident zase z téhož viní Sýrii, která prý chce opět ovládnout Libanon.

Článek

Podle prohlášení izraelské vlády je Olmert přesvědčen, že načasování útoků na severním okraji Izraele nebylo náhodné a "bylo koordinováno s Íránem s cílem odvrátit mezinárodní pozornost od íránské otázky". Únos měl odpoutat pozornost od íránského jaderného programu.

Pravdou ale je, že summit nejvyspělejších zemí světa G8 v Petrohradě se více než Íránem zabýval krizí na Blízkém Východě. "Rozhodnutí G8 se zaměřilo na Libanon a nezabývalo se íránskou otázkou," řekl izraelský premiér.

Bush útočí na Sýrii

Americký prezident George Bush  v noci na středu obvinil z téhož Sýrii: "Sýrie se podle mně pokouší do Libanonu vrátit." Podle agentury Reuters řekl Bush novinářům: "Jsou tu podezření, že nestabilita, kterou vyvolaly útoky Hizballáhu přiměje někoho v Libanonu vybídnout Sýrii k návratu."

Bush sdělil, že by to bylo proti politice USA i OSN. Sýrie loni pod mezinárodním tlakem po 28 letech stáhla své vojáky z Libanonu. "V OSN jsme přijali rezoluci 1559 a tato mladá demokracie (Libanon), se stala úplnou s odchodem Sýrie," připomněl Bush. Podle něj by měl svět dát Sýrii jasně najevo, aby přestala Hizballáh podporovat. Šíitský Hizballáh je podporován nejen Íránem ale také ze Sýrie.

Izrael je skeptický k návrhům OSN

Řešení krize je v nedohlednu, Izrael plánuje pokračovat v akcích několik týdnu, než vytlačí Hizballáh z jihu Libanonu a osvobodí unesené vojáky. Zatím odmítá i vyslání mezinárodních sil.

Olmert v úterý večer zopakoval, že Izrael nebude jednat s Hizballáhem, a dodal, že je příliš brzy na úvahy o vyslání mezinárodních stabilizačních sil do Libanonu.  "Titulky (o nasazení mezinárodních sil) znějí dobře, ale zkušenost nám ukazuje, že jde o nápad bez jakéhokoli opodstatnění. Chci tomuto tématu věnovat pozornost, ale je předčasné o tom hovořit," dodal Olmert.

Původně vyslání úplně odmítal, chtěl aby hranici s Izraelem střežila  libanonská armáda, nakonec ale izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová připustila, že by nasazení mezinárodních jednotek bylo možné. [celá zpráva]

V pátek má na Blízký východ přijet hledat řešení i americké ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Také Francie vypracovala návrh na řešení krize, který předloží Radě bezpečnosti OSN.

Situaci v Libanonu řešila i česká vláda

Dosluhující vláda premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) se na svém středečním jednání věnovala také konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem, potažmo Libanonem.

Český kabinet uznal právo Izraele na sebeobranu jako legitimní, zároveň ale vyzval ke snaze maximálně omezit ohrožení civilistů. Čeští ministři jsou také pro vyslání mírových sil OSN do oblasti.

Anketa

Unesl Hizballáh izraelské vojáky na pokyn Sýrie nebo Íránu?
Ano
73 %
Ne
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Reklama

Související články

Sýrie podpoří Hizballáh proti Izraeli

Arabská Sýrie hodlá podporovat odpor militantního libanonského Hizballáhu proti izraelské ofenzívě. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na stanovisko syrské...

Výběr článků

Načítám