Hlavní obsah

Blair a Annan chtějí na Blízký východ poslat mezinárodní jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Britský premiér Tony Blair a generální tajemník OSN Kofi Annan vyzývali v pondělí v Petrohradu, kde končí třídenní jednání G8, aby byly na Blízkém východě rozmístěny mezinárodní síly a skončilo ostřelování Izraele i bombardování Libanonu a pásma Gazy.

Článek

"Strohá realita jasně říká, že násilí neskončí dokud nebudou vytvořeny podmínky pro jeho ukončení," řekl Tony Blair po rozhovorech s Kofi Annanem na jednání G8 v Petrohradu a nastínil i možné řešení: "Jediným způsobem je rozmístit mezinárodní síly, které mohou zastavit ostřelování. Kofi Annan při té příležitosti vyzval, aby Izrael neporušoval mezinárodní právo, ušetřil životy civilistů a infrastruktury.

Ideu podporuje i EU. O možnosti vyslat vojáky zemí EU se zmínil na jednání ministrů zahraničí pětadvacítky o krizi na Blízkém východě v Bruselu šéf finské diplomacie Erkki Tuomioja. Evropská unie či OSN by mohly hrát mírovou úlohu, řekl před schůzkou Tuomioja, jehož země nyní předsedá unii. Takový krok by však musel být součástí dlouhodobého řešení izraelsko-arabského konfliktu.

George Bush o konfliktu

Už v neděli se představitelé G8 jednotně vyjádřili ke konfliktu, když obvinili Hamás a a Hizbballáh ze stupňování násilí a uznali právo Izraele na obranu, i když ho vyzvali ke zdrženlivosti. Zejména USA lobbovaly za Izrael.

Prezident George Bush uvedl: "Jsem velmi potěšen, že vůdci společně řekli, odsuzujeme násilí a ctíme nevinné životy. Poprvé jsme skutečně ukázali, kde leží kořeny konfliktu, jde o teroristické činy Hizablláhu, který sílí a je povzbuzován Sýrií." Bush také zopakoval, že militantní skupiny jsou sponzorovány Íránem. V prohlášení však není jmenován ani Írán ani Syrie. Ruský prezident Putin uvedl, že zabránil jmenování Sýrie s tím, že bez jasných důkazů nelze nikoho obviňovat.

Summit G8 ukončí Putin

Nejvyšší představitelé zemí skupiny G8 mají poslední den jednání hovořit se svými kolegy z Číny, Indie, Mexika či Jihoafrické republiky o problémech jaderné bezpečnosti, školství a dalších tématech. Právě jadernou bezpečnost Rusko původně pokládalo za nejdůležitější bod diskuze, s USA se shodlo na boji proti jadernému terorismu a na prosazení systému, který by umožnil všem státům přístup k jaderné energii, zároveň však znemožňoval šíření jaderných zbraní.

Na poledne SELČ je ohlášena závěrečná tisková konference hostitele, ruského prezidenta Vladimira Putina, po níž budou následovat tiskové konference ostatních účastníků summitu.

Reklama

Související články

George Bush přiletěl do Ruska na summit G8

Den před začátkem sobotního summitu G8 přijel do Petrohradu na oboustranné rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem americký prezident George Bush....

Výběr článků

Načítám