Hlavní obsah

Počet obětí důlního neštěstí v Turecku stoupl na 301, v šachtě opět hořelo

Ankara

Dalších 15 těl vynesli během noci na sobotu záchranáři z uhelného dolu v turecké Somě. Počet obětí nejhorší tragédie v historii tureckého hornictví se tak vyšplhal na 299. Pod zemí zůstávají už pouze tři pohřešovaní horníci, pátrací akce se ale ráno zastavila kvůli požáru, který vypukl v boční šachtě. Když se ho podařilo uhasit, našli další dvě těla, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pozůstalí vyčkávají na nové zprávyVideo: Reuters

 
Článek

Těla budou předána rodinám. Živé horníky vynesli záchranáři ven naposledy ve středu večer. Většina obětí se udusila kysličníkem uhelnatým.

U dolu v pátek vypukla demonstrace, kterou policie rozháněla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Demonstranti požadují odstoupení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, která podle nich zabránila přijetí přísnějších bezpečnostních opatření při těžbě.

Provozovatel dolu, společnost Soma Holding, na páteční tiskové konferenci popřel, že by jakkoli zanedbal nutná bezpečnostní opatření a že by na tragédii nesl nějaký podíl.

Za příčinu neštěstí byl dosud považován zkrat, který přivodil explozi. Provozovatel dolu ale v pátek sdělil, že závada na rozvodném zařízení důvodem požáru nebyla. Co ho způsobilo, se s určitostí neví, podle společnosti Soma Holding mohlo jít o explozi uhelného prachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám