Hlavní obsah

Po syrské opozici požaduje OSN ústupky, které se jí nelíbí

Damašek

Syrská opozice, která se má účastnit jednání o ukončení syrské krize, si stěžuje, že je ze strany OSN vystavena velkému nátlaku, aby předem učinila ústupky. Oznámili to její zástupci, jež citovala agentura Reuters. Jednání opozice a zástupců syrské vlády má podle plánu OSN začít 25. ledna v Ženevě. Cílem je dohodnout se na příměří a přechodné vládě, která má Sýrii vést do příštích voleb.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Zničené město Homs v Sýrii

Článek

Opozice vydala prohlášení, v němž uvádí, že čelí mimořádnému tlaku, aby učinila ústupky. „Tyto ústupky ale prodlouží utrpení Syřanů a povedou k dalšímu krveprolití.”

Při prosincových jednáních v Rijádu opozice odmítla přijmout příměří, protože podle ní bude prospěšné hlavně pro vládu syrského prezidenta Bašára Asada.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opozice také trvá na tom, že syrský prezident Bašár Asad musí odstoupit hned. Damašek a jeho spojenci, tedy Rusko a Írán, se ale domnívají, že o Asadově osudu se má rozhodnout až ve volbách. Ani USA nepočítají s tím, že by Asad mohl odstoupit před jarem 2017.

Se zástupci oponentů se tento týden sešel zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Opozice prý žádala, aby syrská vláda učinila před zahájením rozhovorů gesto dobré vůle. Kromě jiného má propustit vězněné oponenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám