Hlavní obsah

Palestinci vystřelili dvě rakety na Izrael, ten bombardoval Hamás

Palestinští ozbrojenci v noci na sobotu vypálili z Pásma Gazy dvě rakety na Beerševu v jižním Izraeli. Letectvo židovského státu odpovědělo útoky na pozice radikálního hnutí Hamás. Incident ohrožuje již tak křehké příměří, které Izrael ve čtvrtek dohodl s radikální palestinskou skupinou Islámský džihád.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský systém Iron Dome při likvidaci jedné z palestinských raket u Sderotu

Článek

Podle některých izraelských médií mohl být raketový útok na Beerševu pokusem docílit zrušení nedělního fotbalového utkání v Tel Avivu. Znepokojení vyvolaly i letáky navozující raketový útok na stadion v Jeruzalémě.

V Beerševě, největším městě jižního Izraele ležícím asi 35 kilometrů od hranice s Pásmem Gazy, se uprostřed noci rozezvučely poplašné sirény. Armáda následně sdělila, že obě rakety sestřelila.

Izrael se dohodl s Islámským džihádem na příměří, Palestinci ale stříleli dál

Blízký a Střední východ

O několik hodin později izraelská letadla zasáhla řadu cílů palestinského militantního hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá.

Radikálové se snažili narušit fotbalový zápas

Radikálové v sobotu v Pásmu Gazy rozhazovali letáky obsahující souřadnice jeruzalémského fotbalového stadionu pojmenovaného po někdejším jeruzalémském starostovi Teddy Kollekovi.

Ve 21:00 SEČ tam začíná kvalifikační zápas mistrovství Evropy mezi Izraelem a Polskem. Na letácích byl letecký záběr stadionu překrytý snímkem letících raket a pod ním souřadnice místa.

Izraelci zabili velitele ozbrojeného křídla Islámského džihádu. Odvetná raketa dopadla i na dálnici

Blízký a Střední východ

Izraelský server Walla k útoku na Beerševu napsal, že mohl být pokusem docílit zrušení nedělního kvalifikačního zápasu mezi Uruguayí a Argentinou, jehož se zúčastní argentinský hráč Lionel Messi. Argentinci v sobotu trénovali v Rijádu a přesunou se k nedělnímu zápasu do Tel Avivu.

Izrael činí zodpovědným Hamás

Izrael a Islámský džihád ve čtvrtek přistoupili na neoficiální příměří, které ukončilo nejsilnější vlnu izraelsko-palestinského násilí za poslední měsíce.

Konflikt mezi Izraelem a Gazou se plně rozhořel, odvetné nálety pokračovaly i v úterý

Blízký a Střední východ

Islámský džihád předtím vypálil na Izrael na 450 raket, které paralyzovaly většinu jižní části země. Lidé se museli uchylovat do krytů, školy a úřady zůstávaly zavřené. Desítky lidí byly na izraelské straně zraněny.

Hamás, který vládne Pásmu Gazy od roku 2007, se podle pozorovatelů do konfliktu mezi Izraelem a Islámským džihádem nezapojil. Izraelská armáda nicméně v sobotu uvedla, že bude Hamás činit zodpovědným za jakýkoliv útok, který z Pásma Gazy vzejde.

Palestinský islámský džihád je militantní teroristická skupina působící v pásmu Gazy od roku 1981, kdy byla založena jako odnož Egyptského islámského džihádu. Jedním z cílů organizace je zničení Izraele a jeho nahrazení islámskou teokracií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám