Hlavní obsah

OSN potvrdila stovky obětí náletů v Sýrii, pachatelé by měli být potrestáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Ženeva

Mezi 4. a 9. únorem přišlo v Sýrii o život podle OSN 277 civilistů a více než 800 lidí bylo zraněno. Za smrt 230 osob je odpovědná syrská armáda a její spojenci. Údaje zveřejnil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Chce viníky stíhat. Získal i důkazy, že při útoku na město Sarákib v Idlibu byly použity chemické látky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletech na Východní Ghútu umíraly i dětiVideo: Reuters

 
Článek

„Po sedmi letech ochromení v Radě bezpečnosti OSN situace v Sýrii vyžaduje předání k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Státy by se měly více zaměřit na mírové úsilí,” sdělil Husajn. Snahy RB OSN dohodnout se na společném postupu maří Rusko jako člen s právem veta a jako spojenec Damašku.

V Sýrii se bojuje na několika místech. Syrská armáda a její spojenci útočí na povstalce ve Východní Ghútě u Damašku. Právě odtamtud je hlášeno nejvíce obětí náletů. [celá zpráva]

Sýrie také útočí na radikály napojené na Al-Káidu v Idlibu, kde příslušníci skupiny Haját Tahrír aš-Šám sestřelili minulou sobotu ruský šturmovik Su-25. Oblast poté čelila silným náletům.

Při jednom náletu u Sarákibu byl údajně použit chlor. U zasažených osob se tam následně objevily symptomy, jaké vyvolávají chemické látky. Syrská vláda ale tvrdí, že chemické zbraně proti civilistům nepoužívá. [celá zpráva]

Zklidnění situace

Turecká armáda vtrhla do oblasti Afrínu na severu země, útočí na tamní kurdské milice YPG, které označuje za teroristické, i když pomohly k likvidaci Islámského státu a Západ je podporuje.

Náměstek ruského ministra zahraniční Michail Bogdanov v sobotu řekl, že země zapojené do tak zvaného astanského mírového procesu, což je Rusko, Írán a Turecko, jednají o zřízení klidové zóny v Afrínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám