Hlavní obsah

Opozičníci v Bahrajnu dostali doživotí

Novinky, rei
Manáma

Soud v Bahrajnu poslal ve středu do konce života za mříže osm šíitských aktivistů za spiknutí za účelem svržení vlády. Informovala o tom státní agentura BNA.

Foto: Reuters

Protesty v Bahrajnu byly potlačeny za pomoci vojáků a policistů ze sousedních zemí Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Článek

Skupina patřila k 21 představitelům opozice, které soudil zvláštní vojenský tribunál. Ostatní dostali tresty žaláře v délce trvání do 15 let. U soudu jich stanulo 14, zbytek byl souzen v nepřítomnosti.

Většinoví šíité vyzývají sunnitskou bahrajnskou vládu k demokratizaci a pro sebe žádají více práv.

Protesty propukly v půlce února, byly potlačeny za pomoci vojáků a policistů ze sousedních zemí Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. [celá zpráva]

Zadrženy byly stovky lidí, zabito nejméně 25. Podle opozice stanulo u soudu na 400 lidí včetně 48 lékařů a zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří ošetřovali demonstranty zraněné při armádních zásazích.

Minulý týden putovala za mříže i studentka střední školy, která se v básních vyjadřovala kriticky vůči královské rodině. Aját Gormeziová byla uznána vinnou z podílu na nezákonných protivládních protestech, z ohrožení bezpečnosti veřejnosti a podněcování nenávisti vůči vládě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám