Hlavní obsah

Studentka jde za kritiku vlády v básních do vězení

Novinky, rei
Manáma

Vojenský soud v Bahrajnu v neděli poslal na rok za mříže studentku střední školy, která se v básních vyjadřovala kriticky vůči královské rodině. S odkazem na bahrajnskou mládežnickou organizaci za lidská práva to napsal server Christian Science Monitor.

Foto: Reuters

Studentka v básních urazila i bahrajnského krále Hamada bin Ísá Chalífu.

Článek

Aját Gormeziová byla uznána vinnou z podílu na nezákonných protivládních protestech, z ohrožení bezpečnosti veřejnosti a podněcování nenávisti vůči vládě.

Studentka své básně předčítala nahlas na videích, která se objevila na internetu. Zpochybňovala v nich původ ministerského předsedy a krále vyobrazila, jak rozmlouvá s ďáblem. Zatčena byla 30. března a podle bahrajnských aktivistů byla ve vazbě týrána.

Protesty v Bahrajnu, které propukly v půlce února, byly potlačeny za pomoci vojáků a policistů ze sousedních zemí Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. [celá zpráva]

Zadrženy byly stovky lidí, zabito nejméně 25.

Podle opozice stanulo u soudu na 400 lidí včetně 48 lékařů a zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří ošetřovali demonstranty zraněné při armádních zásazích.

Reklama

Související témata:

Související články

Trest smrti pro čtyři demonstranty v Bahrajnu

Bahrajnský vojenský soud vynesl trest smrti nad čtyřmi šíity, kteří se podíleli na protivládních demonstracích. Shledal je vinnými ze zabití dvou policistů....

Výběr článků

Načítám