Hlavní obsah

Obavy o bezpečnost. Izraelská policie nepovolila demonstraci osadníků v Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská policie odmítla povolit pochod, který na čtvrtek plánovali v Jeruzalémě příznivci krajní pravice a osadníků. Organizátoři chtěli projít také palestinskými čtvrtěmi ve východním Jeruzalémě. Před tím varovalo palestinské hnutí Hamás, podle kterého by taková akce mohla vést k obnově bojů mezi Izraelem a Palestinou.

Foto: Reuters

Izraelští policisté střežící jeruzalémské Staré Město

Článek

Shromáždění se mělo původně uskutečnit 10. května a organizátoři chtěli projít i arabskými čtvrtěmi ve východní části Jeruzaléma. Demonstrace se týká sporu ve čtvrti Šajch Džarráh, kde izraelští osadníci usilují o vystěhování desítek palestinských rodin.

Proti tomu Palestinci od dubna opakovaně protestovali. Při jejich střetech s policií byly zadrženy stovky lidí. Vystěhování povolil soud, nyní se čeká na rozhodnutí odvolací instance. Do té doby je vystěhování pozastavené.

Izrael vedl v Gaze první válku s využitím umělé inteligence

Blízký a Střední východ

„Varujeme okupační síly před možností, že se demonstrace osadníků uskuteční ve východním Jeruzalémě či u mešit na Chrámové hoře,“ uvedl před zrušením shromáždění představitel hnutí Hamás.

Podle něj by takové počínání mohlo vést k dalšímu 10. květnu, kdy vypukly ozbrojené střety mezi Hamásem a Izraelem. Od 21. května platí mezi znesvářenými stranami příměří. Jedenáctidenní boje nepřežilo nejméně 250 lidí, většinou se jednalo o palestinské obyvatele Pásma Gazy, které ovládá Hamás.

Izrael v roce 1967 po šestidenní válce připojil východní Jeruzalém ke zbytku města a celé je nyní označuje za svou metropoli. Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám