Hlavní obsah

Obama uznal syrskou opozici

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Spojené státy oficiálně uznaly syrskou opoziční koalici za jediného „legitimního zástupce syrského lidu“. V úterý to potvrdil samotný prezident USA Barack Obama v rozhovoru pro televizi ABC News.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Syrská opozice je podle Obamy nyní už dostatečně reprezentativní, aby USA učinily „velký krok“ a opoziční koalici uznaly. Před Washingtonem to udělaly už vlády Francie, Turecka, Velké Británie a zemí v oblasti Perského zálivu.

„Je jasné, že k uznání se vážou i povinnosti a odpovědnost,“ poznamenal Obama a řekl, že doufá v politickou proměnu Sýrie, kde jsou respektována práva všech.

Prezident současně upozornil, že radikálové podporu USA nemají: „Ne všichni, kdo se účastní bojů proti (prezidentovi) Asadovi, jsou lidé, s nimiž nemáme problém. Někteří, myslím, šíří extremistickou a protiamerickou agendu, a my tyto elementy jasně rozlišujeme“.

V Sýrii operují i radikálové napojení na radikální organizaci Al-Káida, zejména její iráckou odnož. [celá zpráva]

Boje v Sýrii si vyžádaly už na 40 000 mrtvých.

Proti uznání syrské opozice Spojenými státy se ohradilo Rusko. Moskva uvedla, že takový krok je v rozporu s ujednáními ze Ženevy, kde byla dohodnuta politická proměna Sýrie, nikoliv změna silou.

Reklama

Výběr článků

Načítám