Hlavní obsah

Nová koaliční vláda v Izraeli získala důvěru, přísahu složil nový premiér

Aktualizováno

Izraelský parlament v neděli podle očekávání vyslovil důvěru nové koaliční vládě, kterou povede Naftali Bennett z nacionalistické strany Jamina. Končí tak 12leté období, kdy stál v čele izraelského kabinetu Benjamin Netanjahu. Izraelská média očekávají, že s odchodem Netanjahua z čelné pozice nastane posun v izraelské politice. Příchod nové vlády oslavovaly v izraelských ulicích tisíce lidí.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Nový izraelský premiér Naftali Bennett (vpravo) a ministr zahraničí Jair Lapid

Článek

Poslanci odsouhlasili novou vládu složenou z osmi stran těsnou většinou - poměrem 60 ku 59 hlasům. Naftali Bennett poté složil přísahu do rotující funkce předsedy vlády. V roce 2023 ho má vystřídat Jair Lapid, šéf centristické strany Ješ Atid.

V centru Tel Avivu vypukly oslavy, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Místní radnice se rozsvítila v barvách izraelské vlajky, informoval deník The Times of Israel. Oslavy probíhaly také v Jeruzalémě. Před rezidencí premiéra se však shromáždily také stovky lidí, aby naopak vyjádřily podporu končícímu Netanjahuovi.

Bennettovi jako novému premiérovi bezprostředně pogratuloval americký prezident Joe Biden. "Izrael má v USA svého nejlepšího přítele," uvedl také Biden při této příležitosti. Zdůraznil také, že "Spojené státy jsou neochvějné ve své podpoře izraelské bezpečnosti".

Bennett: Mé děti vědí, že budu nejnenáviděnější člověk

Zahraniční

Novému premiérovi popřála například i německá kancléřka Angela Merkelová a sdělila, že se těší na "úzkou spolupráci". Gratulace adresoval nově jmenované vládě rovněž český ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. "Izrael je naším nejbližším spojencem na Blízkém východě, s nímž sdílíme bohatou historii a hluboké přátelství," napsal na Twitteru Kulhánek.

Mluvčí prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse k nedělnímu dění uvedl, že jde o "vnitřní záležitost Izraele". Radikální hnutí Hamás pak sdělilo, že jeho přístup k Izraeli se s příchodem nové vlády nezmění.

V osmičlenné koalici jsou tři pravicové, dvě centristické a dvě levicové strany a vůbec poprvé v historii arabská strana UAL. Bennett vede malou ultranacionalistickou stranu Jamina a izraelská pravice ho kritizuje za to, že byl ochoten vstoupit do koalice s centristou Lapidem a levicí. Z poslaneckých lavic Likudu na něj v neděli před hlasováním o důvěře volali "lhář a zločinec". Bennett proto zvýšil hlas, když řekl: "Jsem hrdý na to, že mohu zasedat s lidmi různých názorů. Vzali jsme na sebe odpovědnost v rozhodující chvíli." Dodal, že alternativou k současné vládě bylo uspořádat další volby, které by byly páté za dva a půl roku.

Kdo nás ohrozí, přestane existovat. Nečekaně otevřený rozhovor s exšéfem Mossadu

Blízký a Střední východ

Netanjahuova pravicová strana Likud má stále největší zastoupení v parlamentu - po březnových volbách obsadila 30 křesel. Ve vládě měla dosud 17 ministrů, nyní jí podle dosavadních zvyklostí může coby vůdčí straně opozice připadnout pouze několik parlamentních výborů.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Benjamin Netanjahu

Podle médií dal dosavadní jednasedmdesátiletý premiér najevo, že hodlá zůstat v čele Likudu, i když bude strana v opozici. Aby se zbavil potenciálních soupeřů, chce uspořádat co nejrychleji volby stranického vedení. Média ale tvrdí, že část Likudu je proti a chce, aby případní rivalové dostali více času čelit Netanjahuovi ve volbě nového předsedy. Netanjahu byl premiérem byl 15 let, z toho posledních 12 v řadě.

Nedělní hlasování sledoval Netanjahu mlčky. Když vláda získala důvěru, zvedl se a chtěl odejít ze sálu, pak se ale otočil a potřásl Bennettovi rukou. Zkroušeně si pak sedl na místo vyhrazené opozičnímu lídrovi, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám