Hlavní obsah

Netanjahu kvůli Obamovi zakázal publikovat informace o osadách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zakázal zveřejňovat informace o stavebním řízení pro novou výstavbu v židovských osadách. Podle listu Maariv má zákaz platit tři týdny, které zhruba zbývají do návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Jason Reed, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě

Článek

Netanjahu prý řekl spolupracovníkům, že se nejedná o zmrazení výstavby, ale pouze o opatření, které má politiky ochránit před problémy v době Obamovy návštěvy.

Izrael právě takové problémy měl v roce 2010 při návštěvě amerického viceprezidenta Joea Bidena. Přijel pobídnout k obnově mírových rozhovorů a v Izraeli byla zrovna zveřejněna informace o výstavě nových bytů pro Židy ve východním Jeruzalémě. USA osady a jejich rozšiřování považují za komplikující faktor mírových rozhovorů. Izrael východní Jeruzalém neřadí k osadám, ale je to pro něj nedílná součást Jeruzaléma.

Obama má být na oficiální návštěvě Izraele a Ramalláhu mezi 20. a 22. březnem.

Maariv citoval z Netanjahuova rozhodnutí, podle něhož mají být prozatím odloženy všechny administrativní kroky spojené s výstavbou v osadách. Na západním břehu Jordánu je jich přes 120 a žije v nich na 300 000 Izraelců.

Reklama

Výběr článků

Načítám