Hlavní obsah

Nejdřív sliby, pak noční můra. Zajatci popsali, proč šli bojovat za Islámský stát

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Nejdříve jim slibovali konec útisku, rovnoprávné postavení, ochranu a prosperitu. Pak ale přišly vysoké daně a hrozby. Dvojice příslušníků Islámského státu v iráckém Irbílu popsala, čím je samozvaný chalífát lákal a jak se krásný sen proměnil v noční můru. Jejich svědectví přinesla agentura Reuters. Výpovědi ilustrují, jak závažný je sektářský konflikt, který nezmizí s pouhou porážkou Islámského státu.

Zajatí bojovníci popsali, proč se přidali k Islámskému státuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Milovali jsme je, protože nás zbavili útlaku šíitů, kteří označili všechny sunnity za teroristy,“ vylíčil dvacetiletý Valíd Ismáíl, jehož nedávno na severu Iráku dopadli bojovníci kurdských milicí.

Ismáíl potvrdil, že vůdce IS Abú Bakr Bagdádí měl širokou podporu lidí na sunnitském severu Iráku, když před dvěma lety v mešitě v Mosulu vyhlásil chalífát, protože vláda v Bagdádu navzdory ujišťování šíitského premiéra Núrího Málikího sunnity ignorovala a politicky odstavila na vedlejší kolej.

„Shromáždili nás a vyzvali nás, ať jdeme do mešity. Tam se nám představili a řekli nám: Jsme vaši muslimští bratři. Jsme Islámský stát. Je tady někdo, kdo nás nezná? Neublížíme vám. Chceme vás zbavit šíitů, nikdo vás nebude utlačovat. Dáme vám jídlo a peníze, všechno, co chcete,“ popsal mladík.

Jeho slova potvrdil jeho zajatý spolubojovník Hazím Sálih, někdejší zámečník z Mosulu, který uvedl, že vládní zvůli zažili na vlastní kůži jeho tři bratři v době, kdy Islámský stát ještě nebyl na scéně: „Byli to dělníci. Zadrželi je vojáci a asi měsíc a půl je věznili. Bili je, věšeli je hlavou dolů, vykloubili jim ramena.“

Z krásného snu se stala noční můra

Vidina lepšího života pod Islámským státem ale vzala rychle za své. Ismáíl měl pekařství, díky němuž živil šest mladších sourozenců. Noví vládci ho ale odřízli od dodávek energie. Sálihovi zase neúměrně zvýšili daně, takže byl také bez prostředků. Nezbylo jim než přijmout výzvu, že se mají zapojit do bojových jednotek IS.

„Dali mi 500 000 dinárů (zhruba 10 000 korun) měsíčně, když se chopím zbraně a budu strážit ulici,“ řekl Ismáíl, zatímco Sálih uvedl, že mu bylo vyhrožováno: „Hrozili mi, že mého čtrnáctiletého syna odvedou do svaté války.“

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Oba teď podle Reuters čelí nejisté budoucnosti. Vládní ofenzíva proti Mosulu pokračuje a Kurdové je považují za hrozbu. Není vyloučené, že je vláda obviní a odsoudí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám