Hlavní obsah

Nálet zničil nemocnici Lékařů bez hranic v Sýrii. Byli to Rusové, zní z Turecka

Aktualizováno

V Sýrii byly v pondělí při bojích zasaženy dvě nemocnice, přičemž podle televize Al-Džazíra zřejmě zemřelo 19 lidí. Jednu ze zasažených nemocnic podporovali Lékaři bez hranic, kteří útok na nemocnici ve městě Ma’arat an-Numán v provincii Idlíb potvrdili. Podle tureckého lékaře útočila ruská letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálet zničil nemocnici Lékařů bez hranic v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Organizace Lékaři bez hranic potvrdila, že se nemocnice stala terčem náletu, ale neuvedla, kdo za ním stojí ani informace o obětech. Šéf mise Massimiliano Rebaudengo označil útok za cílený: „Vypadá to to jako záměrný útok na zdravotnické zařízení. Zničení nemocnice ponechá místní čtyřicetitisícovou populaci bez přístupu ke zdravotnickým službám v zóně aktivního konfliktu.” Nemocnice měla kapacitu 30 lůžek, dva operační sály, ambulanci a pohotovost. Pracovalo v ní 54 zaměstnanců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není tedy jasné, zda se nemocnice stala terčem ruského náletu nebo útoku jiných vzdušných sil, například syrských vládních jednotek, které také využívají letadla vyrobená v Rusku.

O „náletu ruských okupačních sil” psal turecký lékař Kerem Kinik.

Na Twitteru se objevily fotografie poničené stavby. Videa zachytila hustý dým stoupající z budov.

Podle místních zdrojů si útok vyžádal čtyři až devět mrtvých. Zničeno bylo šest pater budovy. Lékaři bez hranic uvedli, že postrádají nejméně osm zaměstnanců a budova byla zasažena čtyřikrát během dvou náletů .

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V pondělí byla také zasažena nemocnice v A’zázu. Údajně na ni dopadly ruské rakety vypálené syrskou armádou, uvedl twitterový účet Conflict News. Mělo jít rakety  9K79 Točka.

V nemocnici při tomto útoku podle Al-Džazíry zahynulo 10 lidí a 30 jich bylo zraněno.

Záběr z leteckého útoku na syrskou nemocnici podporovanou organizací Lékaři bez hranic ve městě Ma´arat an-Numán.

O město A’záz u hranic s Tureckem se tvrdě bojuje. Pokouší se je ovládnout kurdská milice YPG. Turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil v podnělí, že Turecko Kurdům obsazení města nedovolí. YPG označil za ruské pěšáky, byť tuto organizaci vyzbrojuje Západ. Uvedl, že se může tato organizace zapojit do mírových rozhovorů, ale jen na straně syrské vlády.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turecko od soboty ostřeluje kurdské milice YPG [celá zpráva], které postupují od Afrínu a ovládli letiště u Miny. [celá zpráva]

Lékaři bez hranic uvedli, že 5. února byla zasažena i polní jimi podporovaná nemocnice v Tafasu na jihu Sýrie nedaleko Dará, přičemž tři lidé zahynuli a šest bylo zraněno.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám