Hlavní obsah

Irácké milice tvrdí, že se staly terčem náletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bojovníci iráckých milic podporovaných Íránem se podle svého tvrzení stali severně od Bagdádu terčem náletu. Na místě má být šest mrtvých a tři zranění. Původní informace o tom, že cílem náletu měl být zdravotnický konvoj, nejsou podle irácké armády pravdivé. Podíl na náletu odmítla vojenská koalice vedená USA.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Irácká šíitská milice PMF

Článek

Některá média zpočátku tlumočila tvrzení milic o tom, že nový úder mají na svědomí Spojené státy. Nejmenovaný americký činitel ale řekl AP, že nešlo o operaci americké armády. Mezinárodní koalice vedená USA, která bojuje proti Islámskému státu se od náletu distancovala. "Fakt: Koalice v posledních dnech nepodnikla letecké údery poblíž základny Tádží (severně od Bagdádu)," uvedl na Twitteru mluvčí koalice.

Zprávy přichází jen den poté, co americký raketový útok v iráckém hlavním městě zabil klíčového íránského generála Kásima Sulejmáního.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Nejnovější útok zřejmě kolem 01:00 místního času (23:00 SEČ) měl zasáhnout konvoj s příslušníky takzvaných Lidových mobilizačních sil (PMF). Ty jsou součástí irácké armády a sdružují milice, z nichž mnohé podléhají íránskému vlivu.

Podle zdroje Reuters zůstala po incidentu u vojenské základny Tádží dvě zničená vozidla a šest ohořelých mrtvol. Totožnost zabitých nebyla ihned zřejmá, řekl AP nejmenovaný irácký představitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bagdádu prolomili bránu velvyslanectvíVideo: AP

PMF v prohlášení potvrdily, že se jejich konvoj stal terčem náletu, a odmítly, že by při tom přišel o život některý z předních představitelů organizace. "Prvotní informace potvrzují, že úder zasáhl konvoj zdravotníků Lidových mobilizačních sil," citoval z komuniké Reuters. To se však nepotvrdilo. Irácká armáda záhy uvedla, že cílem nebyl zdravotnický konvoj.

Při americké operaci z noci na pátek byl mezi mrtvými také zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

Irák v posledních dnech zažívá sérii nejrůznějších bezpečnostních incidentů. Na přelomu roku napadl americkou ambasádu v Bagdádu dav demonstrantů pobouřených předchozím náletem USA, při kterém přišlo o život 25 členů jedné ze šíitských iráckých milicí. Američané zase reagovali na raketový útok na iráckou vojenskou základnu, který 27. prosince zabil i jednoho amerického civilistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám