Hlavní obsah

Na kábulském letišti zůstávají další rodiny tlumočníků, burcuje spolek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Jedné z rodin pěti tlumočníků, kteří pracovali pro českou armádu, se ve středu podařilo dostat na kábulské letiště a odletět českým speciálem. Některé další rodiny jsou na letišti či u něj, informoval ve středu spolek Vlčí máky.

Foto: ČR Armáda / Twitter, ČTK

Lidé nastupují do českého evakuačního letounu na kábulském letišti.

Článek

„Důležité je, že se dostali na letiště,” řekla ještě před odletem speciálu o jedné z rodin předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková. „Pokud nejsou v našem letadle, vezme je někdo ze spojenců,“ dodala. Následně vyšlo najevo, že tato rodina je na palubě letadla mířícího do Prahy.

„Rodiny se v průběhu středečního dopoledne snažily dostat na letiště na naše třetí letadlo. Není to tak, že by nebyla vůle je z místa dostat, ale kapacita letadel je omezená,“ popsala Novinkám Pašková.

Tlumočník zbitý Tálibánem už je v Česku

Domácí

Z Afghánistánu se také pokouší dostat rodinu jednoho tlumočníka, který byl už dříve letadlem převezen do Prahy.

„Některé rodiny tak dál čekají před bránou, několik rodin nebo osob s vazbami na Českou republiku bylo vpuštěno na letiště, kde se o ně teď starají naši spojenci,” doplnil později spolek.

Před branami letiště zůstalo s rodinami také osm dětí ve věku od 9 měsíců do 11 let.

Dvě z nich v úterý při čekání zkolabovaly a rodiče je tak museli odnést do nemocnice. Tato rodina zatím v Kábulu zůstává a ve středu ani nebyla schopná pokusit se na letiště dostat.

Nedaleko nemocnice se nachází checkpoint tálibánců, kteří na letiště pouštějí pouze jedince, které si vyzvednou vojáci. Podle Paškové je důležité, že o většině těchto rodin české ministerstvo obrany ví a další se snaží ověřit.

Proto je podle předsedkyně Vlčích máků důležité, aby se otočilo nad Kábulem co nejvíce letadel, pokud to situace umožní. „Když nám zbude volné místo, můžeme pomoci někomu z dalších zemí,“ řekla Novinkám.

Část rodin afghánských tlumočníků, kteří pomáhali Česku, je stále v Kábulu

Domácí

Česká vláda čelila kritice, že není schopna zajistit evakuaci všech tlumočníků, kteří pro českou armádu v minulosti pracovali. Jejich seznam je ale pravidelně aktualizován a někteří tak kritéria pro evakuaci splňují až dodatečně.

Program pomoci se týká 30 tlumočníků a jejich rodin, prozradil v úterý Novinkám Jakub Fajnor z tiskového odboru ministerstva obrany.

„Celkem pro české ozbrojené síly za doby působení v Afghánistánu pracovalo méně než 100 tlumočníků, blíže to specifikovat nemůžeme,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám