Hlavní obsah

Na jihozápadě Sýrie zavládlo příměří. Dohodu USA a Ruska podpořil Írán

Novinky, rei
Aktualizováno

Na jihozápadě Sýrie začalo v neděli platit příměří potvrzené v pátek při schůzce prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina v Hamburku. Podle izraelského serveru Dekbafile přijal klid zbraní v oblasti i Írán, a to na naléhání Moskvy. Washington věří, že je to první konkrétní krok vedoucí k ukončení konfliktu v Sýrii, stále však požaduje odchod syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Válkou zničené město Dará na jihozápadě Sýrie

Článek

Příměří v neklidné oblasti, z níž se občas boje přelévaly také v oblasti Golanských výšin, vstoupilo platnost v poledne místního času (11:00 SELČ).

Dohodli jej vyjednavači Spojených států a Ruska s jordánským prostřednictvím v hlavním městě Jordánska Ammánu. Izraelský server už před týdnem informoval o jejich jednání, jež vedlo ke klidu zbraní, který v oblasti od minulé neděle vyhlásila syrská armáda. Debkafile psal, že to je konkrétní výraz dohody mezi USA a Ruskem o demilitarizované zóně na severu podél Eufratu. [celá zpráva]

Klíčové je, že na příměří přistoupil i Írán, pod jehož velením tam operují šíitské milice. Debkafile informoval, že Teherán s příměřím souhlasil po naléhání z Moskvy. S íránským poradcem pro národní bezpečnost admirálem Alím Šamcháním měl nedlouho před setkáním TrumpaPutinem hovořit telefonicky ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Izraelský server napsal, že příměří dá oddychnout Izraeli i Jordánsku, při jejichž hranici se vedly boje a kde se v poslední době přesouvaly vojenské konvoje, přičemž došlo i na konfrontaci s americkými silami při jordánské hranici. [celá zpráva]

Podle Debkafile se ale dá očekávat, že Írán za souhlas s příměřím získal nějaké ústupky, přičemž jeho prioritou je mít kontrolu na jihovýchodě země při syrsko-irácké hranici.

Asada do budoucna nechtějí

Zatím není zcela jasné, jaké jsou konkrétní podmínky příměří a jaká bude jeho platnost. Podle prohlášení amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona ale jde o první významný krok spolupráce Ruska a USA směřující k deeskalaci konfliktu a budoucímu mírovému uspořádání.

Tillerson k tomu dodal: „Až porazíme Islámský stát, bude spolu pracovat na politickém procesu, který zajistí budoucnost syrského lidu.“ Zopakoval také, že Washington nechce, aby v dlouhodobém výhledu zůstával v čele Sýrie prezident Bašár Asad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám