Hlavní obsah

Na jeruzalémské Chrámové hoře se znovu střetli Palestinci s izraelskou policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě se opět odehrávají nové střety mezi Palestinci a izraelskou policií, píše server deníku The Jerusalem Post. Policisté použili slzný plyn a gumové projektily. Na místě zasahovali i záchranáři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové střety mezi Palestinci a izraelskou policií na Chrámové hořeVideo: Reuters

 
Článek

V mešitě Al-Aksá na Chrámové hoře se konaly sváteční modlitby, protože pátek je v muslimském světě sváteční den. Účast na modlitbách byla masivní, Hamás vyhlásil na tento pátek den hněvu.

Po polední modlitbě začaly stovky mladých Palestinců házet na policisty kameny a molotovovy koktejly. Šéf jeruzalémské policie Doron Turgeman nařídil policistům zasáhnout proti výtržníkům. Zároveň dostali rozkaz, aby pomohli těm věřícím, kteří se do střetů nezapojili, Chrámovou horu opustit.

Arabští výtržníci v Izraeli zabili Žida. Jeho ledvina pak zachránila Arabku

Blízký a Střední východ

Střety jsou hlášeny také z Hebronu, Nábulusu a dalších míst v Jeruzalémě a na Západním břehu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Nové střety mezi Palestinci a izraelskou policií na Chrámové hoře v Jeruzalémě

Předchozí střety na Chrámové hoře byly rozbuškou k posledním bojům Hamásu s Izraelem. Izraelští policisté 7. května zasáhli u mešity Al-Aksá a střety skončily zraněním 200 Palestinců a šesti policistů. Při dalším zásahu 10. května pak Izraelci použili také slzný plyn a zranili dalších 300 Palestinců.

Začalo platit příměří mezi Izraelem a Hamásem. Lidé v Gaze slavili v ulicích

Blízký a Střední východ

Hamás dal Izraeli ultimátum na stažení policejních jednotek z Chrámové hory, načež zahájil raketovou palbu. Boje ukončilo příměří, které platí od pátečních 01:00 SELČ. Boje nepřežilo přes 250 lidí, především Palestinců.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Na Chrámové hoře se opět střetli Palestinci a izraelští policisté

Chrámová hora je pro muslimy významná lokalita, mešita Al-Aksá je třetím nejposvátnějším místem islámu. Pro židy je nicméně nejposvátnějším místem na světě, již od dávného starověku, dlouho před vznikem islámu, na místě stával židovský chrám, který v roce 70 n. l. zničili Římané.

Reklama

Výběr článků

Načítám