Hlavní obsah

Mladý pár se v Tel Avivu utopil ve výtahu v zaplavených garážích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bleskové záplavy po vydatných deštích, které postihly izraelský Tel Aviv, za sebou zanechaly dva mrtvé. Mladý pár se utopil ve výtahu v podzemní garáži obytného domu, napsala agentura DPA. Tragédii násobí ještě totální selhání záchranných složek, píše server deníku Jediot Achronot. Smrt pětadvacetiletého Deana Šošaniho a jeho stejně staré přítelkyně Stav Harariové tak byla naprosto zbytečná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tel Aviv postihly bleskové záplavyVideo: Reuters

 
Článek

Případ se stal v sobotu v chudší čtvrti na jihu města. Pár uvázl ve výtahu v podzemní garáži obytného domu, když se chtěl dostat ke svému autu. Když se potápěči a hasiči k oběma dostali, bylo už pozdě. Oba mladí lidé zemřeli. Jejich rodiny obviňují nejen městské úřady, že dlouhá léta zanedbávají zastaralý kanalizační systém v této čtvrti, ale také selhání záchranných složek.

„Jak to, že záchranným týmům trvalo tak dlouho, než se tam dostaly?“ ptají se rodiny obou mladých lidí. „Nikdo z městské části ani policie nám neřekne, co se stalo. Infrastruktura v této části byla roky zanedbávána a město je lhostejné k jejím obyvatelům. To je trestuhodná nedbalost,” zlobí se pozůstalí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Na policii vzali telefon až na třetí pokus

Rodiny se odvolávají na svědectví a důkazy obyvatel domu, kteří se hodiny marně pokoušeli dovolat pomoci u policie či hasičů.

„Zavolal jsem policii ve 12:26, ale nikdo to nebral. Zkoušel jsem jim znovu volat, ale nebrali to,“ popisoval jeden ze sousedů. „Hasiče jsem volal dvakrát ve 12:33, ale řekli mi, že se mám obrátit na pohotovostní službu na telefon 106. Tam mi zavěsili,“ líčí dál zoufalý pokus o záchranu mladých lidí. Na policii se mu podařilo dovolat až na třetí pokus.

Hasiči ani nechtěli přijet

Jeden z majitelů budovy Alfred Jadid popisoval podobné martyrium, když sháněl pomoc. „Dorazil jsem na místo asi za dvacet minut po telefonátu od obou mladých lidí, kteří ve výtahu uvízli. Snažil jsem se otevřít dveře výtahu, ale nešlo to,“ popsal.

Tvrdí, že on i ostatní nájemníci, jakmile zjistili, že jsou ve výtahu uvězněni lidé, volali hasiče snad stokrát, ale nikdo nepřijel. „K hasičům jsem dorazil osobně a žádal je o pomoc. Nebyli na takovou situaci připraveni a zpočátku vůbec nechtěli přijet. Naléhal jsem na ně a vysvětloval, že jsou ve výtahu uvězněni lidé, že je slyšíme křičet a bouchat,“ uvedl.

„Hasiči dorazili na místo asi po hodině a půl. Voda v té době už byla ve výšce přes dva metry,“ dodal.

Vedení policie odmítá, že by mohlo z její strany dojít k pochybení, a tvrdí, že tísňová linka obdržela pouze jedno hlášení o zatopení domu.

V Izraeli nyní panuje velmi deštivé počasí, hrozící bleskovými záplavami, v horách na severu země sněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám