Hlavní obsah

„Zmizelá“ loď s kukuřicí z Ukrajiny zakotvila v Sýrii

– Kyjev/Damašek • Aktualizováno

Loď Razoni s nákladem kukuřice, která vyplula z Ukrajiny jako první plavidlo po začátku ruské invaze v zemi, zakotvila v syrském přístavu Tartús. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj z lodní dopravy a satelitní údaje. Poloha plavidla nebyla v posledních dnech jasná, protože posádka podle agentury AP vypnula monitorovací zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loď s prvním ukrajinským nákladem obilí zakotvila v syrském TartusuVideo: PLANET LABS PBC, Reuters

 
Článek

V Sýrii loď zakotvila v úterý a podle zdroje z lodní dopravy se z ní v této blízkovýchodní zemi vykládá alespoň část nákladu, píše agentura Reuters, podle níž byla část přepravované kukuřice už dříve vyložena v Turecku. AP před tím informovala, že náklad byl několikrát přeprodán.

Loď s kukuřicí z Ukrajiny zmizela ve Středozemním moři

Evropa

Loď Razoni plující pod vlajkou Sierry Leone měla na palubě 26 000 tun kukuřice. Mířila původně do Libanonu, ale tamní zákazník odmítl kukuřici převzít kvůli mnohaměsíčnímu zpoždění dodávky.

Plavidlo se z Ukrajiny vydalo na cestu na začátku srpna jako první nákladní loď na základě dohod o odblokování ukrajinských přístavů a obnovení vývozu obilí z této země, které v červenci uzavřely Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní snímek zachycuje loď Razoni v syrském přístavu.

Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím

Evropa

Damašek je spojencem Ruska. Na Sýrii Západ uvalil sankce kvůli válce, která trvá od roku 2011. Kyjev s Damaškem přerušil diplomatické vztahy poté, co Sýrie v červnu uznala nezávislost dvou separatistických útvarů na východě Ukrajiny.

Kyjev kritizoval Sýrii, že v tamních přístavech skončily lodě vyplouvající z ruských přístavů, které přepravovaly ukradené ukrajinské obilí. Moskva krádež zemědělských produktů popírá.

V Libanonu zakotvila syrská loď s ukradeným obilím z Ukrajiny

Blízký a Střední východ
Foto: Reuters

Inspektoři v Turecku kontrolují ukrajinské obilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám