Hlavní obsah

Korea nezaplatila Tálibánu výkupné, varuje před optimismem

Novinky, aš, Nová Čína, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jižní Korea v pátek vyvrátila spekulace amerického týdeníku Newsweek, že zaplatila Tálibánu výkupné, aby dostala na svobodu 21 rukojmích, které zadržují fundamentalisté už dva týdny. Uvedl to v pátek mluvčí jihokorejského prezidenta Čchon Ho-sun, který před jednáním s Tálibánem upozornil, že Soul má jen omezené možnosti splnit jeho požadavky.

Článek

"Reportáž Newsweeku je nepodložená," uvedl mluvčí. Newsweek s odvoláním na vysokého velitele Tálibánu uvedl, že fundamentalistické hnutí dostalo od Jižní Koreje peníze.

Mluvčí korejského prezidenta však potvrdil, že se uskuteční schůzka mezi představiteli Tálibánu a jihokorejskými vyslanci. Ti již přijeli do provincie Ghazní, kde je 21 Korejců zadržováno. Nyní hledají místo, kde mohou jednat. Mluvčí však varoval před přílišným optimismem.

"Jihokorejská vláda není v pozici, aby mohla dát přímo odpověď na požadavky Tálibánu o výměně vězňů za jihokorejské rukojmí. Pomocí přímého kontaktu zamýšlíme zdůraznit, že naše možnosti splnit požadavky Tálibánu, jsou omezené," dodal Čchon Ho-sun.

Tálibán unesl 23 jihokorejských evangelíků 19. července, když se vraceli z Kandaháru do Kábulu. Dva z nich už zabil. Požaduje stažení dvou set jihokorejských vojáků ze země a propuštění vězněných bojovníků Tálibánu. Kábulská vláda jim nevyhověla.

USA nevyloučily, že podniknou vojenskou operaci s cílem rukojmí osvobodit. Uvedl to ve čtvrtek vysoký představitel ministerstva zahraničí Richard Boucher.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám