Hlavní obsah

Koalice spojenců v Sýrii je zoufale nefunkční, existuje jen podle jména

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice povstaleckých bojovníků v Sýrii, kterou se USA rozhodly podporovat v boji proti Islámskému státu, má jenom název. Jinak je konglomerát nefunkční a jedinou jeho fungující složkou jsou kurdské milice. Arabští bojovníci, kteří s nimi uzavřeli spojenectví z nejrůznějších důvodů, nejenže postrádají základní výzbroj a výstroj, ale jsou dezorganizovaní a často nedisciplinovaní.

Foto: Stringer, Reuters

Zahraniční bojovníci na straně kurdských milicí v Sýrii

Článek

Situaci na severu Sýrie mapovali redaktoři listu The New York Times. Desetidenní návštěva, během níž mluvili s veliteli a zástupci různých frakcí, „jasně ukázala“, že zatím koalice „existuje pouze podle jména a politické a logistické překážky, jimž čelí, jsou znepokojující“.

Jejím základem a vlastně jediným skutečně funkčním článkem jsou kurdské milice, v jejichž řadách bojují i soukmenovci z jiných zemí včetně Íránu. Kurdové ale nemají motivaci pro výpady do převážně arabských oblastí, které Islámský stát ovládá, a ani místním obyvatelům by se jejich přítomnost nezamlouvala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky dobyly syrský SarrinVideo: Reuters

„Musíme být realisté. Milice YPG nemohou vyrazit samotné do Rakky, jinak lidé řeknou: Co tady děláte?,“ řekl k případnému dobývání bašty Islámského státu Rakky mluvčí milicí, které jsou dominantní kurdskou silou.

Velitelská rada? Zatím jen mluvčí

Koalici, kterou se americký prezident Barack Obama nově rozhodl podporovat nejen materiálně, ale i přímo se zapojením speciálních sil, má vést šestičlenná rada velitelů. Ta má ale zatím jediného zástupce: mluvčího Talala Sillu.

I kdyby ale velitelskou radu Aliance měla, tak by rada neměla odkud velet, protože chybí základna. Silla proto nedávno pořádal tiskovou schůzku na kurdské základně, za sebou měl transparent s nápisy v kurdštině, arabštině i asyrštině.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Možnosti arabských jednotek jsou tak mizivé, že když jim před časem Američané shodili 50 tun munice, neměli arabští bojovníci logistické prostředky k tomu, aby ji z místa shozu odvezli, přiznávají podle deníku neoficiálně američtí zástupci. Problém museli opět řešit Kurdové.

Před nedávnem po sobě stříleli

Spojenectví s Kurdy uzavřelo spektrum menších skupin. Kromě arabských a turkmenských povstalců tvoří konglomerát křesťanské milice nebo i beduíni spojení s šajchem, který proklamuje své přátelství s bývalým libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím, uvedly The New York Times.

„Zatímco Kurdové si zvykli chránit území uniformovanými silami s jasnou velicí hierarchií, jejich arabští spojenci často zanechávají na kontrolních stanovištích teenagery s kalašnikovy, kteří nahodile zastavují a propouštějí auta a zastrašují řidiče,“ nebral si servítky americký list, jemuž si jeden z arabských velitelů postěžoval, že zatímco Kurdové zavelí a jejich podřízení udělají, co mají, on může jenom přednést návrh a doufat, že s ním budou jeho muži souhlasit.

Rozličné jsou už důvody, proč se frakce připojily ke Kurdům, i když je v prvé řadě spojuje nepřátelství vůči Islámskému státu. Některé skupiny žily v kurdských oblastech, a tak se přirozeně ke Kurdům přimkly.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Například Brigáda revolucionářů z Rakky ale před časem s Kurdy bojovala po boku dalších povstaleckých skupin včetně radikálů z Fronty an-Nusra, i když původně v provincii Rakka začínala boj proti silám prezidenta Bašára Asada. Když je ale vloni Islámský stát z Rakky vytlačil, připojili se ke Kurdům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám