Hlavní obsah

Izraelský prezident Rivlin pověřil sestavením vlády Bennyho Gance

Jeruzalém

Lídr izraelské opoziční strany Modrá a bílá Benny Ganc v pondělí převzal od prezidenta Reuvena Rivlina mandát k sestavení vlády, uvedl list The Times of Israel. Ganc bude usilovat o širokou vládu národní jednoty, na její sestavení dostal 28 dní.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Benny Ganc dostal od prezidenta 28 dní na to, aby sestavil novou izraelskou vládu.

Článek

Ganc po schůzce s prezidentem uvedl, že by ve 120členném parlamentu vládu rád sestavil v průběhu několika dnů. „Budu sloužit voličům všech stran. Společnost se pokusím vyléčit nejen z nákazy koronavirem, ale také z nemoci rozdělování a nenávisti,“ řekl.

Ihned po opuštění prezidentské kanceláře hovořil Ganc telefonicky s Amirem Perecem (Gešer-Merec-Strana práce) a Avigdorem Libermanem (Izrael je náš domov), jejichž strany mají po sedmi mandátech a měly by být členy vládní koalice. Modrá a bílá má 33 křesel.

Likud by se rád zbavil vítězného Netanjahua

Blízký a Střední východ

Gance by měla podpořit také koalice arabských stran, která je třetí nejsilnější stranou v parlamentu s 15 mandáty. Zástupci stran prezidentu Rivlinovi sdělili, že Gance podpoří. Nesouhlasí však s vládou národní jednoty. Arabové dodali, že do vládní koalice vstoupit nechtějí, budou ji ale podporovat při hlasování.

V koalici bude chybět strana Likud. Ta sice vyhrála volby a obsadila 36 křesel, ale Gancovi vadí trestní stíhání lídra strany a současného premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je obviněn z korupce ve třech kauzách a soudní řízení by mělo začít v úterý.

V Izraeli sílí arabské strany, rekordních 15 poslanců maří Netanjahuovi sestavení koalice

Blízký a Střední východ

Netanjahu po vítězných volbách nedokázal v parlamentu sestavit vládu, která by měla nadpoloviční většinu. Chyběli mu k tomu dva přeběhlíci z jiných stran. Nadpoloviční většina zákonodárců se poté vyjádřila pro to, aby byl sestavením vlády pověřen právě Ganc.

Volby v Izraeli
Do izraelského parlamentu (Knesetu - celkem 120 poslanců) se dostalo osm stran, nejméně v historii. Volby vyhrála pravicová strana Likud s 36 mandáty. Centristické uskupení Modrá a bílá získalo 33 křesel. Třetí nejsilnější stranou v parlamentu bude s 15 mandáty koalice arabských stran. Strana ortodoxních Židů Sas obsadí devět křesel. Další náboženská strana Jednotný judaismus tóry jich má sedm. Uspěla také Pravice, která má šest mandátů. Levicová trojkoalice Gešer-Merec-Strana práce bude mít sedm poslanců. Stejný počet získala i strana ruských imigrantů Izrael je náš domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám