Hlavní obsah

Likud by se rád zbavil vítězného Netanjahua

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská volební komise už potvrdila předběžné výsledky pondělních parlamentních voleb. Nejsilnější stranou ve 120členném parlamentu bude pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Obsadí 36 křesel, ale se spojenci nedá dohromady nadpoloviční většinu potřebnou k sestavení většinové vlády.

Foto: Sputnik, Reuters

Izraelský premiér Bejnamin Netanjahu

Článek

Podle médií koaliční potenciál Likudu snižuje jeho lídr Netanjahu. Ve straně proto sílí hlasy, aby odstoupil a soustředil se výhradně na svou obhajobu v procesu, který s ním má začít 17. března. Čelí v něm obvinění z korupce ve třech kauzách.

V Izraeli sílí arabské strany, rekordních 15 poslanců maří Netanjahuovi sestavení koalice

Blízký a Střední východ

Premiér, který svou vinu popírá, ze zákona kvůli procesu nemusí odstoupit. V médiích se ale spekuluje, že centristické uskupení Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu Bennyho Gance, které se ziskem 33 mandátů skončilo druhé, se pokusí prosadit zákon, který by trestně stíhanému premiérovi zabránil sestavovat vládu.

Podle některých spekulací přitom Ganc může počítat nejen s hlasy všech opozičních stran, ale i některých členů Likudu a poslanců za stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov, jejíž šéf Avigdor Lieberman neskrývá premiérské ambice.

Volby v Izraeli
Do izraelského parlamentu (Knesetu - celkem 120 poslanců) se dostalo osm stran, nejméně v historii. Volby vyhrála pravicová strana Likud s 36 mandáty. Centristické uskupení Modrá a bílá získalo 33 křesel. Třetí nejsilnější stranou v parlamentu bude s 15 mandáty koalice arabských stran. Strana ortodoxních Židů Sas obsadí devět křesel. Další náboženská strana Jednotný judaismus tóry jich má sedm. Uspěla také Pravice, která má šest mandátů. Levicová trojkoalice Gešer-Merec-Strana práce bude mít sedm poslanců. Stejný počet získala i strana ruských imigrantů Izrael je náš domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám